Братська бібліотека-філія для дітей Братської ЦБС

Історія бібліотеки (1923-2000)

 Братська центральна районна бібліотека для дітей пройшла багаторічний шлях становлення. Своє існування бібліотека розпочала в далекому 1923 році. Приміщення бібліотеки було розташоване по вулиці Чапаєва(нині вулиця Миру 102). В одній із кімнат бібліотеки стояла невелика шафа, де розміщувались книги для дітей. Під час Другої Світової війни приміщення бібліотеки зазнало сильних пошкоджень. Після визволення території селища Братського почалося відновлення бібліотеки. Приміщення було без світла і опалення та завдяки зусиллям жителів за короткий час було відремонтоване.

В післявоєнні роки 1300 дітей навчались у середній і 8-річній школах – всі вони були читачами бібліотеки.

          В 1958 році бібліотека для дітей перейшла до окремого приміщення  по провулку Жовтневий 3, де розмістилися молодший та старший відділи для читачів.

Районна бібліотека для ідтей в далекі 50-ті роки

           В цей період  відбувається значне поповнення бібліотечного фонду, держава почала виділяти кошти на придбання літератури. За даними «Книги руху бібліотечного фонду Братської районної бібліотеки для дітей» станом на 25 жовтня 1958 року фонд бібліотеки налічував 10 150 примірників книг.

         На той час в бібліотеці працювали два працівники: завідуюча дитячою бібліотекою Бровченко Т.А.  та бібліотекар Савченко Є.А.

        Любов до дітей, індивідуальний підхід до кожного, вивчення читацьких інтересів стали невід’ємними складовими   роботи цих жінок. На початку 70-х років Бровченко Т.А. перейшла працювати директором районної бібліотеки, а Савченко Є.А.  залишилася працювати в районній бібліотеці для дітей аж до пенсії. Колега по роботі, ветеран бібліотечної справи  В.Г.Мірошніченко згадувала: « Євгенія Андріївна була бібліотекарем в молодшому відділі, до кожної дитини вона ставилася як до своєї рідної, завжди розпитає про справи, школу, сім’ю. Діти дуже її любили і поважали».  Бібліотечний стаж роботи Євгенії Андріївни становив понад 40 років.

        В цей період запроваджуються нові форми популяризації книги: вечори запитань та відповідей, літературні вечори, усні журнали, читацькі конференції, літературні мандрівки.   

       На початку 70-х років директором бібліотеки для дітей працювала В.Г.Мірошніченко – великий ентузіаст бібліотечної справи. Вона приклала багато зусиль для підняття рівня методичного забезпечення керівництва дитячим читанням.  В ці роки велика увага приділялась трудовому вихованню та профорієнтації учнів.

       Вагомий внесок у розвиток роботи дитячої бібліотеки зробила висококваліфікований спеціаліст, людина віддана своїй справі, Яблонська Н.С., яка прийшла працювати до районної бібліотеки для дітей в 1975 році.

Наталя Степанівна  згадує: «Ми всі дуже любили дітей, свою роботу. Велику увагу приділяли керівництву читанням, кожній дитині рекомендували цікаву книгу. Діти прибігали до бібліотеки не тільки за книгами, але й поділитися своїми проблемами, і навіть ділилися своїми таємницями. Бібліотека була дійсно храмом дитячих душ». Під її керівництвом в  роботу бібліотеки запроваджувалися  такі нові форми роботи як казко-тренінги, уроки пам’яті, турніри – розваги, хроніко – документальні години, нові форми книжкових виставок: виставка – роздум, виставка – діалог, виставка одного автора.

         1978 рік став визначним для бібліотек району, які об’єдналися в централізовану бібліотечну систему,   дитяча бібліотека набула статусу районної бібліотеки для дітей. У 70-80 роки фонд бібліотеки значно зріс та збагатився довідковою, галузевою, краєзнавчою, для дошкільного та шкільного віку літературою.

            В 1980 році районна бібліотека для дітей перейшла в новобудову по вул.Вороніна,33, сучасне комфортне приміщення  площею 591м². Фонд бібліотеки становив 29274 примірника книг, послугами бібліотеки користувалися 1800 читачів.

         В 1981 році в бібліотеці був створений ляльковий театр «Дзвіночок». Ідею створення гуртка підказав досвід роботи Миколаївської бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна,  яка працювала під девізом «Через театр ляльок – у світ книги».  Основне завдання театру «Дзвіночок» – зацікавити дітей, залучити їх до книги, спрямувати читацький інтерес, допомогти у виборі літератури. Серед улюблених вистав – «Колобок», «Рукавичка», «Золотий півник», «Пес Сірко» та інші.

            В 1984 році (після децентралізації ) заступником директора по роботі з дітьми стає Цисс Н.М., людина всебічно обдарована, а головне – ентузіаст своєї справи.

В цей час до бібліотеки прийшли працювати молоді, талановиті спеціалісти, для яких головне  –  любов до дітей і своєї професії. Було створено гурток «Флора – дизайн», в якому проводилися цікаві екскурсії, вчили дітей шанувати рідну природу, в бібліотеці часто проходили конкурси квітів, дитячого малюнку, вироби з природного матеріалу.  В 1995 році визначною подією стало відзначення 150 – річчя від дня народження одного з основоположників українського театру, актора і драматурга, нашого земляка І.К.Тобілевича. З цієї нагоди спільно з  бібліотекою для дорослих було проведено літературний фестиваль «Вересневі самоцвіти».

У 80-90 роки до бібліотеки надійшла найбільша кількість літератури, щороку бібліотека отримувала біля 2тис. примірників книг. На початку нового тисячоліття фонд районної бібліотеки для дітей становив більше 30тис.примірників. 

 

                                           Роки змін та зростання (2000-2017)

          2000 роки  можна назвати роками стрімкого зростання та розквіту районної бібліотеки для дітей. На підтримку  розвитку бібліотечної справи органами місцевого самоврядування  в 2005 році затверджено «Програму розвитку Братської ЦБС до 2010 року». Це вперше прийнята програма на районному рівні, яка поставила за мету зміцнити матеріально – технічний стан, здійснити комп’ютеризацію, провести капітальні та поточні ремонти, поповнити фонди друкованою продукцією та періодичними виданнями.    

  В  2007 році в рамках цієї програми фонд бібліотеки поповнився новими надходженнями на суму 5тис.грн. В 2005 році  проведено капітальний ремонт приміщення та опалення. В 2009 році було проведено заміну  вікон та дверей на пластикові.

       В ці роки змінюється внутрішній інтер’єр бібліотеки – створюються цікаві зони спілкування «Тепло сімейного вогнища» та острівок «Букварія» де діти разом з батьками мають можливість цікаво та змістовно провести час. 

      В 2009 році створено стилізовану  оселю «В гостях у бабусі», прикрашену українськими рушниками та предметами побуту. Тут проходять народознавчі години, краєзнавчі подорожі, презентації місцевих майстринь – вишивальниць, юних рукодільниць.

       В 2013 році в районній бібліотеці для дітей  відбулося яскраве, насичене свято  «Національне розмаїття Братщини», в якому взяли участь представники шкіл району, вчителі, учні а також шановані гості, представники облдержадміністрації та райдержадміністрації. Родзинкою свята стала концертна програма у виконанні дітей різних національностей, які зачарували всіх присутніх своїм талантом, емоційністю та яскравістю.

        В 2012р.  районна бібліотека зустрічала шановану гостю – члена Національної спілки журналістів України, Миколаївську письменницю В.Марущак.

Творчість письменниці відома нашим  дітям, тож їм цікаво було наживо поспілкуватися та  почути розповідь з перших уст.  А в 2014 році працівники бібліотеки напередодні ювілейного дня народження організували скайп-діалог  з улюбленою дитячою письменницею. Діти  підготували  вірші, які вони написали самі та присвятили Вірі Іванівні.

            Сьогодні інформаційна функція бібліотеки набула нового значення. Запит сучасного читача значно відрізняється від запиту десятирічної давності. Комп’ютерні технології  стали невід’ємними складовими інформаційного суспільства. придбання в бібліотеку двох комп’ютерних комплектів  в 2007 році стало кроком до нового, більш якісного етапу розвитку бібліотечного обслуговування дітей. З підключенням в 2011 році до мережі Інтернет працівники бібліотеки та читачі отримали вільний доступ до інформаційних джерел, можливість користування послугами електронної пошти. Сервіс послуг збагатився такими новими формами, як спілкування в соціальних мережах, но-лайн чатах, віртуальні подорожі, відео, скайп – спілкування.   

     В рамках обласного творчого огляду «Ми – українці»(2016р.), присвяченого 25-річчю Незалежності України, користувачі нашої бібліотеки поспілкувалися з дітьми бібліотек України – Покровською та Межівською районними бібліотеками Дніпропетровської області. Разом з колегами Арбузинської, Веселинівської та  Вознесенської районних бібліотек  провели скайп-естафету пам’яті  «Навіки пам’ять збережем», присвячену 72 –й річниці визволення нашого краю від фашистських загарбників в 1944 році.

      Свою роботу фахівці бібліотеки спрямовують на реалізацію творчого потенціалу дітей, з цією метою в бібліотеці створено об’єднання за інтересами «ЮніТі»(2013р.) . Учасники об’єднання вже кілька років поспіль є активними учасниками бібліотечного життя, різноманітних заходів, акцій, конкурсів.

        Рік ювілеїв літераторів – краян(2016)  був цікавим та насиченим для членів «ЮніТі». В березні діти мали можливість поспілкуватися з нашою землячкою, членом Національної спілки журналістів, поетесою-піснярем, журналістом, лауреатом премії ім.О.Олеся  Лілією Золотоношею. Зустріч викликала дуже сильне і незабутнє враження у юного покоління, які також пишуть вірші, читають поезію та мають певні досягнення у цьому напрямку.  Важливою подією в житті «ЮніТі»  в 2016 році  стала участь та здобуття почесного першого місця у обласному медіа конкурсі соціальної відеореклами «Діти з книгою та бібліотекою відкривають світ». З цієї нагоди працівники бібліотеки влаштували свято на День Святого Миколая.

        Яскраве театралізоване свято подарували працівники обласної бібліотеки для дітей ім. В. Лягіна з нагоди відкриття Тижня  дитячого читання 2017 «Нині свято читання всім на здивування».  Дітей зачарувала цікава театралізована казка, зустріч з головними героями, літературна вікторина та музичні номери.  А ще в цей день діти мали можливість поспілкуватися з Миколаївською письменницею, яка пише для дітей, А.Кріхелі та задати їй безліч питань.

 

                                                   Наше сьогодення(2017-2019рр.)

         Соціокультурна діяльність районної бібліотеки для дітей за останні роки була спрямована на реалізацію Всеукраїнських, обласних, районних та бібліотечних програм, Цілей сталого розвитку,  національно – патріотичного виховання, розвитку творчого потенціалу дітей, пошуку нових форм обслуговування користувачів. які формують стійкий інтерес до книги, бібліотеки, сімейного читання.

      Народні традиції та звичаї визначають витоки української нації, духовне надбання нашого народу та відносяться до  нематеріальної культурної спадщини. Завдяки цим традиціям та звичаям  наш народ зберіг себе, свою культуру та самобутність, зберіг віру та залишився добрим і душевним.                   В Рік охорони культурної спадщини в Україні(2018 рік) в районній бібліотеці пройшов цикл Новорічно-різдвяних  свят, який  розпочинається  заходами до Дня Святого Миколая. На час свят бібліотечні працівники разом з своїми читачами  прикрашають приміщення бібліотеки новорічними гірляндами, сніжинками та витинанками. Оригінальне оформлення та неповторний дизайн мала новоріча виставка –інсталяція  «Казкового Нового року.

     Яскравий та веселий, чарівний та казковий Новий рік приходить  до  районної бібліотеки для дітей з торбиною  цікавих святкових зустрічей: різдвяний колаж «Січень крокує – свята дарує», новорічна майстерня «Новий рік прийшов до нас».  Справжнім новорічним подарунком став святковий  візит артистів  Миколаївського театру ляльок , які  подарували всім присутнім яскраве новорічне шоу(2018р.). Дід Мороз, Снігуронька та казкові герої  створили справжню святкову атмосферу, де веселились всі, дорослі і діти, де кожен отримав заряд доброти, радості та море позитивної енергії.

         Існує безліч традицій та обрядів, пов’язаних зі святом Івана Купала. В липні працівники  районної бібліотеки для дітей організували народознавчу годину «Чудодійна сила купальської ночі» Розповідаючи про одне з найбільш містичних слов’янських свят Івана Купала, працівники бібліотеки разом з дівчатками  поринули у потаємне вінкоплетіння з польових квітів. Вінок – символ дівочої честі, вроди, сонячної долі.  Тож, плетучи віночок, кожна дівчинка вкладала всю свою душу, бо у кожної своя доля, свій вінок у житті. Поетичні рядки відомої Миколаївської поетеси Людмили Чижової зі збірки «Купальська містерія зеленого свята» прийшлися до душі дівчатам, адже вони гармонійно влилися в святковий, радісний настрій.  А завершився захід яскравою фото сесією та гарним святковим настроєм, який поселив в серцях наших дівчаток радість пізнання краси традицій українського народу, дав можливість поринути у світ таємничої купальської обрядовості.

          «Великдень нас на гостинни просить»  під такою назвою пройшло одне з найрадісніших свят, яке символізує початок нового життя(2018р.). Бібліотекар розповіла дітям про історію виникнення свята, звичаї та традиції святкування, особливості традиційної підготовки до Великодня.

Дітей було запрошено до читальної зали на перегляд тематичної слайд-презентації. Оскільки невід’ємною частиною Великодня є писанки та крашанки, бібліотекарі запросили учнів на майстер-клас з декорування великодніх яєць. Діти ознайомилися з новою технікою «декупаж», використавши для виробів доступні матеріали. На згадку про захід кожна дитина забрала власноруч створену писанку.

      Творча майстерня «Оберіг української родини»(2019р.)  відбулася в районній бібліотеці для дітей напередодні Дня Незалежності України. Український народ завжди славився талановитими людьми, майстрами декоративно – ужиткового мистецтва: розписом, вишивкою, витинанками, писанкарством,  створенням ляльки – мотанки.

            Майстер –клас для  дітей провела молода  та талановита майстриня Людмила Бакуменко. Майстриня  має власну колекцію ляльки – мотанки, яку вона представляла на виставці художніх виробів майстрів Миколаївщини 2019, де за свою майстерність та талант отримала грамоту від організаторів виставки. Свої ляльки – мотанки Людмила представила і на цій зустрічі.

          В липні  українці відзначають День Хрещення Київської Русі. Яким було християнство до Володимира? Як князь Володимир зробив свій вибір віри? І яку роль відіграв цей вибір в історії? Про усе це діти дізналися під час години спілкування  “Хрещення Київської Русі”, яку підготували працівники районної бібліотеки для дітей.   Користувачі мали можливість познайомитися з цікавими фактами, довідатися про династичні зв’язки князя Володимира, а також дізнатися, чому Володимира в народі названо Великим та введено до лику святих.

      Перші березневі дні на нашій землі пов’язані з іменем Тараса Григоровича Шевченка, його славою, його духом, його мудрістю, його любов’ю до України.   До відзначення річниці від Дня народження Т.Г.Шевченка в районній бібліотеці для дітей пройшла літературно-поетична подорож «Невмируще слово Кобзаря.

      З метою формування у дітей правової культури громадянина України, ознайомлення дітей зі своїми правами, обов’язками та відповідальністю в районній бібліотеці для дітей пройшли заходи: правознавча мандрівка «Кожна дитина має право», правознавчий компас «Знаємо, вивчаємо Конституцію України,  юридичний калейдоскоп «Діти та їх права».

      В рамках  Всеукраїнського тижня права в грудні місяці в  районній бібліотеці для дітей працювала  книжково-ілюстративна виставка «Закон на сторожі дитинства», пройшов правознавчий компас «Жити за законами держави», веб-мандрівка «Урядовий сайт для юних громадян .

    В рамках року відродження традицій сімейного читання на Миколаївщині (2018.р)  та з метою відродження традицій сімейного читання, виховання культури спілкування батьків та дітей, духовного єднання, любові та взаєморозуміння  в родинах протягом року працівники  районної  бібліотеки для дітей провели ряд цікавих та змістовних заходів.

В грудні 2018р. відбулася яскрава новорічна  бібліо-зустріч своїх читачів разом з мамами, бабусями та друзями.  У святковій залі веселими вогниками сяяла красуня ялинка, а з далеких країв привітати дітей зі святами завітав казковий Дід Мороз.  Свято було насичене різними несподіванками, діти з задоволенням поринули у новорічні забави, цікаві вікторини, ігри та конкурси, а працівники бібліотеки створили атмосферу дружелюбності та веселості.

      В травні 2018р.  до районної бібліотеки для дітей на святкову зустріч «Родинні зустрічі у бібліотеці», присвячену Дню матері та Міжнародному дню сім’ї,   поспішали родини, які відвідують бібліотеку, приймають участь у різноманітних заходах, конкурсах та люблять книгу. Святкова атмосфера, цікаві конкурси та сімейні змагання створили гарний настрій та позитивні емоції. Приємним моментом свята стало нагородження самої читаючої родини, яка стала учасником  обласної акції – challenge «У нас в родині всі люблять книгу». Щирі слова вітання, подяку та святковий торт родина Сушко отримала від директора бібліотечної системи . Приємною несподіванкою стала демонстрація  відео – репортажу  про родини, які є читачами нашої бібліотеки, роль книги та читання у їх сім’ях, який підготували працівники районної бібліотеки для дітей. Дітям було цікаво давати інтерв’ю, адже цей відео ролик  увійде в  історію районної бібліотеки для дітей, і, можливо через багато років, вже дорослі та  успішні, вони з задоволенням переглянуть це відео разом зі своїми дітьми.   На згадку про зустріч всі учасники отримали листівку бібліо – ангелочка, який тримає розгорнуту книгу, пам’ятку-закладку для батьків та сувенір – оберіг для  родини. 

        Мовно-поетичний батл «О¸слово рідне, хто без тебе я?»(2018р.), присвячений Всесвітньому  дня поезії, в березні місяці зібрав у районній бібліотеці для дітей  шанувальники поезії, слова, рідної мови  різних вікових категорій, батьків, вчителів.                                                                                               Батл проходив у три тури, де основними критеріями оцінки були: майстерність і техніка віршування,  смислова  складова, вміння презентувати свою творчість.  Юні таланти, учасники батлу  мали  можливість розкрити себе, продемонструвати свої можливості  і  позмагатися.  І це їм вдалося, в цей день вони зачарували  всіх присутніх своїм талантом,  змусили хвилюватись у бажанні бути кращим,  продемонструвавши власні знання та вміння, і ,саме найголовніше,  бажання творити. Компетентному  журі було складно  обрати кращих з кращих. Щирі оплески прозвучали переможцям та учасникам  від батьків, друзів та всіх учасників заходу. Гарний настрій  протягом заходу дарували юні майстри гумору, переможці обласного конкурсу «Барви надії – 2018», володарі Гран – прі Т. та А. Павленки. За свою любов до  поезії та участь у заході кожен учасник  отримав приз. А закінчився захід приємним спілкуванням за традиційним солодким столом.

       Під час літніх канікул в бібліотеці в рамках програми літніх читань в бібліотеці проходять цікаві зустрічі та свята:   «смачна» зустріч до Всесвітнього дня кавуна(2018р.),  бібліо – фольк – паті «Цей дивовижний світ Японія»(2018р.). день бібліосолодощів «Шоколаду кожен рад, весь світ любить шоколад»(2019р.,  казковий килимок «Читаємо казки Китаю»(2019р.).

      Протягом 2018р. року в  інформаційно – дозвіллєвій зоні “Тепло сімейного вогнища” , яка є улюбленим місцем родинних свят, цікавих зустрічей та відпочинку, пройшли різноманітні за форматом та змістом слідуючі заходи: годинка –цікавинка  «Цікаво знати – корисно скуштувати», виставка – гра «Хай в серці кожної дитини живе любов до країни»,  Інтернет-мандрівка «Моя країна –Україна»,  виставка – вернісаж «В гостях у казки», періодичний  колаж «Періодичні новини для кожної дитини», акція «27 причин читати книгу», вернісаж цікавих книг «Антологія літературного жанру», подорож – знайомство «Майбутнє нашої планети в наших руках», Правовий діалог «Мої права і обов’язки»,  відео – урок «Безпечне літо від тітоньки Сови»,  Інтернет –подорож «Живої природи душа промовляє», казковий єралаш «Казка кличе нас у мандри».

             До вподоби нашим користувачам прийшлася міні-програма «З 10 до 12» яка працювала протягом місяця. Діти з задоволенням відвідували бібліотеку з 10 годин, де на них чекав бібліотекар, цікава настільна  гра – подорож, мандрівка найпотаємнішими місцями нашої країни,  захоплюючі відеоролики і обов’язково солодкий стіл. Ось так за чаюванням, у невимушеній атмосфері діти разом з бабусями і навіть дідусями  з задоволенням грались, відпочивали, пізнавали.  Гарним інформаційним доповненням до заходів були яскраві за оформленням та цікаві за внутрішнім наповненням виставки “Хай в серці кожної дитини живе любов до України”,”Щаслива дитина – майбутнє України”,  добірка “Інформаційне бюро для батьків”,  тематична поличка “Читаємо усією сім”єю” та періодична викладка “Про все цікаве на планеті читай в журналі та газеті”.

         Важливим кроком  в усвідомленні та визначенні пріоритету  Європейської співдружності, євроінтеграції, забезпеченні членства  України в ЄС є вивчення багатовікової історії європейських країн, її цінностей та традицій, багатства та досягнення. В 2019р. представництво Європейського Союзу в Україні  в рамках проекту “Інформаційна підтримка ЄС – бібліотекам для дітей  та юнацтва в Україні”   надало можливість бібліотекам Миколаївщини долучитися до даного проекту. З цієї нагоди  в районній бібліотеці для дітей відбулася визначна подія – відкриття Куточка Європейського Союзу “ЄС на книжковій полиці”. Куточок розташовано на видному місці,  яскравий  та незвичний за оформленням, він привертає до себе увагу  наших користувачів. Тут кожен може отримати нові знання про Євроконтинент, європейську інтеграцію України, переглянути друковані видання та  скористатися  Інтернет посиланнями.  В рамках проекту  пройшли наступні заходи: слайд-подорож «Відкриваємо Європу, інтелектуальна вікторина “ Що ти знаєш про Європу? ”, он-лайн подорож  «Навколо світу по меридіанах і паралелях країн Європи»,   конкурс “Відкриваємо Європу”.

        Національно – патріотичне виховання підростаючого покоління є одним з основних напрямків роботи бібліотеки.   Ця тема сьогодні набула особливого значення та наповнилась новим змістом.

         Крути – сумна , але славетна сторінка нашого літопису. В січні, в день пам’яті героїв Крут, бібліотечні фахівці районної бібліотеки для дітей провели годину пам’яті  «Мов град із неба, сипалися кулі, косили молодь – український цвіт.

       В лютому український народ вшановує пам’ять  Героїв Небесної Сотні. 21 листопада 2013 року українці вийшли на Євромайдан, який згодом перетворився на Революцію Гідності і змінив хід історії. Тоді ніхто навіть уявити не міг, що цей протест перетвориться на найкривавішу революцію в історії незалежної України.
     З метою донести до учнів об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні в листопаді 2013 року — лютому 2014 року, в бібліотеці пройшла година  пам’яті «Герої не вмирають! Вони живуть в наших серцях!». Бібліотекар розповіла про події, які відбулися у Києві  на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській, коли під час акції протесту  загинуло понад сотні мирних людей.                                                                                    Діти переглянули  хроніку тих днів та відео – портрет Героїв Небесної Сотні.

      До дня Гідності та Свободи в листопаді 2019р. місяці  пройшла година патріотичного виховання «Україна :територія гідності та свободи

            22 січня український народ святкує величну дату своєї багатовікової історії – День Соборності України.  В історії становлення незалежності і соборності України цей день займає особливе місце. Адже саме 22 січня 1919 року, на Софійській площі  у Києві відбулись збори, на яких представники Української Народної Республіки  засвідчили взаємне бажання обох частин України об’єднатися в єдину державу Фахівці районної бібліотеки для дітей провели для своїх читачів урок історичної пам’яті «Разом назавжди». Про споконвічне прагнення українського народу  до воз’єднання в єдину державу та хроніку подій, яка передувала цьому, розповіла бібліотекар. Діти розмірковували про значення соборності,  єдності українського народу, які є  силою та міцністю нашої  держави.

             «Ніч сколихнулася вибухами бою» під такою назвою в районній бібліотеці для дітей   пройшла година пам’яті, присвячена трагічній даті, 22 червня 1941 року.

           До дня пам’яті та примирення  в районній бібліотеці для дітей працювала виставка – реквієм  «Пам’ять вічно жива». Працівники бібліотеки разом з користувачами бібліотеки вшанували пам’ять загиблим в роки Другої світової війни під час мітингу – реквієму «Пам’ятаємо! Перемагаємо!»  та поклали квіти до пам’ятних знаків на меморіалі Слави.

       Година пам’яті «Пам’ять стукає в серця…» до дня визволення Миколаївщини від фашистських загарбників пройшла в районній бібліотеці,

  До дня визволення України від фашистських загарбників діяла  виставка – хроніка «У вогні палала рідна Україна». На виставці представлені хроніко – документальні та художні матеріали Другої світової війни, в яких йдеться про визволення України, про подвиг українського народу, який віддав своє життя за мир і свободу.

        Сьогодні особливо гостро постало питання екологічного оздоровлення та охорони навколишнього середовища. Необхідно, щоб кожна людина пройнялась відповідальністю за долю природи, любила  i берегла нашу планету, захищала навколишнє середовище вiд забруднень i руйнувань.

З цією метою в районній бібліотеці пройшла низка заходів.  До Всесвітнього дня навколишнього середовища працівники  районної бібліотеки  для дітей підготували подорож – знайомство «Майбутнє нашої планети в наших руках», на яку завітали діти пришкільного табору «Веселка».  До дня довкілля працівники бібліотеки провели слайд – подорож «Блакитні очі Батьківщини». Під час заходу бібліотекар акцентувала увагу  на загрозливу екологічну ситуацію в Україні, великі емоції викликали  яскраві фотоілюстрації. До Всесвітнього дня навколишнього середовища користувачам була запропонована Інтернет – подорож «Живої природи душа промовляє», під час якої бібліотекар розширила знання юних читачів про довкілля,  наголосивши, що доля планети знаходиться в наших руках. Для дітей пришкільного табору в червні місяці в бібліотеці пройшла подорож – знайомство «Майбутнє нашої планети в наших руках».

 Визначною подією звітного року є  видання першої поетичної збірки юних поетичних обдарувань Братщини «Першоцвіти». Ця подія районного масштабу стала справжнім святом для юних поетів, творчих дітей та їх батьків, педагогів, для всієї спільноти Братщини. Презентація збірки відбулася за участю всіх небайдужих до рідного слова, до поезії, а найголовніше, до творчості наших талановитих дітей.  Публікації збірки передувала велика робота педагогів, журналістів та бібліотекарів.  На святі кожен вітав присутніх з цією подією, хвилююче читали свої вірші юні обдарування. Всі учасники заходу отримали збірку, а для широкого кола читачів «Першоцвіти» отримала районна бібліотека для дітей та кожна бібліотека – філія.   

           В грудні місяці  до  районної бібліотеки для дітей на зустріч зі своїми читачами завітала член Національної спілки журналістів України, автор книг для дітей Ангеліна Кріхелі. Вперше учні 2-х класів Братської початкої школи мали можливість не тільки познайомитись, а й поспілкуватись і навіть пограти з справжнім письменником.  Ангеліна підготувала для дітей незвичайні розваги, серед яких інсценізації казок, інтерактивна “Чарівна паросолька”. Письменниця поділалсь з дітьми таємницею, як на світ з’являються казки та звідки вона черпає натхнення.  Атмосфера заходу була щирою та дружньою, адже молода письменниця відразу знайшла спільну мову з маленькими читачами.

      З метою популяризації книги і заохочення дітей до систематичного читання, формування читацької культури, підвищення інтелектуального та духовного потенціалу учнів, посилення ролі книги в освітньому процесі щороку в районній бібліотеці проходить Тиждень дитячого читання.  При проведенні Тижня – 2018  пріоритет було надано популяризації літературних надбань Миколаївщини,  сучасна творчість краян,  підтримка творчості юних талантів.  З цією метою в районній бібліотеці для дітей пройшов літературний вернісаж «Поетичні обрії рідного краю»,  прес – знайомство «Ліричний камертон», літературно – поетична подорож «Барви слова земляків», літературно – поетичні читання «Пристань юних талантів». Протягом року в бібліотеці діяла книжкова виставка «Творчість митців слова Миколаївщини».

 

      Головною метою впровадження інноваціних форм роботи є заохочення дітей до читання, залучення їх до бібліотеки. Успішне поєднання традиціних форм роботи з новими, креативними, цікавими ідеями єформою успіху кожної бібліотеки. Ярмарок бібліотечних інновацій  є платформою професійного спілкування та можливості обміну інноваційними проектами.

       Під час обласної скайп – майстерні бібліотечних  інновацій  ми «закупили» ідеєю Єланецької районної бібліотеки для дітей  бібліо – імпреза «Літературні герої: цукерка за знайомство». Реалізувати  ідею ми вирішили під час новорічних свят, оскільки формат заходу вдало вписався в ці святкові дні. Бібліотекарі запросили дітей у світ дивовижної казки, подарували яскраві та радісні враження, позитивні емоції під час гри – змагання  «Казкові пазли», музичного конкурсу «Відгадай новорічну мелодію», літературної гри «Корзинка чудесних казок» та головного солодкого конкурсу «Казково – солодка естафета», у якому діти взяли участь з особливим задоволенням. А на завершення за чашечкою чаю та солодощами, діти переглянули улюблені новорічні мультфільми. Тож бібліоімпреза солодкого читання сподобалася нашим дітям та показала, як приємно і корисно можна провести час за книгою.

            На Міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій нам сподобалася ідея центральної дитячої бібліотеки м. Маріуполя  мовно – поетичний батл   “ О, рідне слово, хто без тебе я?”. Тож  до Всесвітнього дня поезії 20 березня(2018р.)  в   районній бібліотеці для дітей ми провели  аналогічний мовно-поетичний батл. Учасниками заходу стали юні шанувальники поезії, слова, рідної мови, читачі різних вікових категорій нашої бібліотеки. Батл  проходив в декілька турів:  1-й –знайомство,   2-й тур – авторська творчість, 3-й тур – літературний експромт, 4-й тур – підсумковий. Основними критеріями оцінки були: майстерність і техніка віршування,  смислова складова, вміння презентувати свою творчість.

 Переможців та учасників батлу вітали директор ЦБС,  члени журі, батьки та друзі. 

              Під час обласної професійної скайп – майстерні 2018  районна бібліотека для дітей  представила нову ідею «Дивовижний світ української витинанки.»   Інноваційність ідеї полягає у новому форматі подання одного із видів українського народного декоративного мистецтва – витинанки, що викликає бажання досліджувати та глибше вивчати непізнанні сторінки нашої історії, дізнатись про традиції нашого народу.   Головною метою проекту є залучення  користувачів до українського народного декоративного мистецтва, створення комфортних умов для змістовного дозвілля, розвиток творчих здібностей дітей,  формування естетичного смаку та любові до прекрасного.  Ідея відродження одного із видів українського народного декоративного мистецтва – витинанки з’явилася у нас під час чергового засідання членів обєднання «ЮНіТІ» напередодні Нового року. Діти зацікавилися витинанками та вирішили спробувати власними руками створити неповторні шедеври. Працівники бібліотеки підготували необхідний матеріал: папір, ножиці, спеціальні ножі  та використовуючи Інтернет –ресурси, разом з дітьми виготовили  добірку новорічних  сюжетів.  Разом з нами  діти захоплено прикрашали вікна бібліотеки.  Яскраві та оригінальні витинанки   привертали  увагу відвідувачів та просто перехожих,викликаючи позитивні емоції та гарний настрій. Ідея захоплює не тільки дітей, а й дорослих, об’єднує і приносе насолоду, приємні хвилини  творчого спілкування та радість пізнання, що всі ми є нащадками гарних  традицій українського народу. 

          Вже декілька років в бібліотеці діє об’єднання творчих, обдарованих дітей «ЮніТі», які приймають активну участь у  житті бібліотеки. Кожен з них має природні здібності та творчі задатки, які вони мають можливість продемонструвати під час різноманітних районних та обласних конкурсів, свят, презентацій.  Великим досягненням  ми вважаємо перемогу наших талановитих, креативних, найкращих читачів у різноманітних конкурсах. Так, в обласному турі Всеукраїнського конкурсу  – виставки дитячих малюнків «Сторінками книг Ч.Айтматова»(2018р.) наша читачка А.Гафійчук зайняла почесне ІІІ місце.  Гордість району, школи та нашої бібліотеки, талановита учениця 10-го класу  Анастасія Обелець посіла  І місце  у обласному  турі Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули» у номінації «Так, я люблю Україну»(2019р.).   «ЛІДЕРОМ ЧИТАННЯ»( 2019р.).  обласного туру Всеукраїнського конкурсу «ЛІДЕР ЧИТАННЯ» журі визнало Лідера читання Братської районної бібліотеки для дітей Анастасію Солонченко. Урочисте підведення підсумків та нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу  відбулося 1-3 вересня в м. Одеса на базі обласної бібліотеки для дітей ім..В.Катаєва. Анастасія  разом з фіналістами з інших областей була запрошена на святковий фінал, який проходив на базі дитячого оздоровчого табору «Молода гвардія». 

       Бібліотечні працівники постійно працюють над підвищенням своєї кваліфікації: беруть участь в районних та обласних семінарах, скайп-майстернях, професійних конкурсах. Гарну школу підвищення кваліфікаційного рівня та запровадження інноваційних змін в бібліотеці фахівці пройшли під час дистанційного навчання на базі Миколаївського регіонального тренінгового центру у рамках програми «Бібліоміст» та отримали відповідний сертифікат. Визнанням професійних якостей є дипломи управління культури, національностей та релігій Миколаївської обласної державної адміністрації колективу районної бібліотеки для дітей за 1 місце в обласному медіа конкурсі на кращу соціальну відеорекламу «Діти з книгою та бібліотекою відкривають світ», заступнику директора по роботі з дітьми ЦБС Д.І.Вініченко за ІІ місце  в огляді – конкурсі районних(міських) бібліотек для дітей(2017р.), нагородження почесною грамотою Миколаївської обласної ради  заступника директора по роботі з дітьми Братської ЦБС Д.І.Вініченко(2019р).

    Більш детально про важливі події в житті нашої бібліотеки можна дізнатися на блозі «Братська районна бібліотека для дітей» за адресою https://bibliozustrich.blogspot.com.  

 

Місія бібліотеки

       Місія бібліотеки полягає в забезпечені інформаційних потреб, створенні  умов для спілкування та проведення змістовного дозвілля, розвиток та реалізація творчих здібностей, відродження українських традицій та родинного читання.

 

Основні стратегічні завдання  діяльності районної бібліотеки для дітей

  • розширення джерел фінансування;
  • залучення вітчизняних та міжнародних інвестицій, участь у різноманітних грантових проектах;
  • модернізація та реорганізація бібліотечного середовища;
  • зміцнення матеріально-технічної бази бібліотек, обладнання та техніки;
  • повноцінне комплектування  друкованою продукцією, періодичними   
  • виданнями, електронними ресурсами.
  • створення комфортного фізичного та віртуального комунікаційного центру спілкування дітей;
  • формування нової сучасної інформаційної продукції і послуг;

 

Основні пріоритети напрямку діяльності  районної бібліотеки для дітей

  • забезпечення реалізації Цілей Сталого розвитку, Всеукраїнських, обласних та районних програм;
  • реалізація функцій бібліотеки, як інформаційного, освітнього, виховного, дозвіллєвого закладу;
  • формування, розвиток та реалізація інтелектуальних, творчих здібностей дитини;
  • створення умов сімейного читання та дозвілля;
  • зміцнення партнерських стосунків.

 

Ресурсна база районної бібліотеки для дітей

 Станом на 01.01.2019 року фонд районної бібліотеки для дітей становить:

  • 20621 примірників друкованої продукції;
  • 25 найменувань періодичних видань, що становить основну частину інформаційно – ресурсної бази бібліотеки.

 

Розкрити фонд бібліотеки, дізнатись про  наявність у бібліотеці конкретного документа допомагають :

  • Алфавітний каталог;
  • Систематичний каталог для дітей 10 – 11 років;
  • Систематичний каталог для дітей 12-14 років;
  • Алфавітно – предметний покажчик для дітей 5-6 років;
  • Алфавітно – предметний покажчик для дітей 10 – 11 років;
  • Алфавітно – предметний покажчик для дітей 12 – 14 років;
  • Систематична картотека статей для дітей 10 – 14 років;
  • Картотека обліку періодичних видань
  • Краєзнавча картотека.

 

Комплексні програми

      Визначною подією 2018 року стало  видання першої поетичної збірки юних поетичних обдарувань Братщини «Першоцвіти». Ця подія районного масштабу стала справжнім святом для юних поетів, творчих дітей та їх батьків, педагогів, для всієї спільноти Братщини. Презентація збірки відбулася за участю всіх небайдужих до рідного слова, до поезії, а саме головне до творчості наших талановитих дітей.  Публікації збірки передувала велика робота педагогів, журналістів та бібліотекарів.  На святі кожен вітав присутніх з цією подією, хвилююче читали свої вірші юні обдарування. Всі учасники заходу отримали збірку, а для широкого кола читачів «Першоцвіти» отримала районна бібліотека для дітей та кожна бібліотека-філія.   

 

Творчі  об’єднання за інтересами

     Ми продовжуємо працювати з талановитими, перспективними та обдарованими дітьми. В стінах нашої бібліотеки діти знаходять підтримку та ту доброзичливу атмосферу, почуття свободи, які є важливою умовою розкриття творчої активності дітей.  В 2016 році  в рамках обласного творчого огляду «Ми –українці», присвяченого 25-річчю незалежності України, члени «ЮніТі»  прийняли участь у скайп – діалозі з читачами бібліотек України. Такий формат спілкування дав можливість нашим дітям продемонструвати свої таланти та поспілкуватися з дітьми інших бібліотек.    

     Незабутньою подією 2016 року стала зустріч – діалог юних поетів з  нашою землячкою, поетесою, журналісткою, членом національної спілки письменників України, кандидатом філологічних наук, лауреатом премії ім.О.Олеся  Лілією Золотоношею. Зустріч з багатогранною, творчою особистістю, яка приїхала до нас з Києва, залишила сильне емоційне враження у юного покоління. Адже у літературному доробку поетеси уже шість збірок віршів, а її «Горобину ніч» знає вся Україна. Поряд з дорослими дарували свій талант і перші проби пера юне покоління, члени «ЮніТі». У їх віршованих творах звучала любов до рідного краю та мрії про щасливе майбутнє нашої країни.

       2016 рік  відзначився ще однією важливою подію в житті «ЮніТі»: підготовка та участь у зйомках  відеоролика «Премудрий Гриць та його друзі», де вони вперше спробували себе як актори. Цей дебют став успішним і приніс перемогу, і діти раділи разом з нами, адже цей ролик набрав велику кількість переглядів в Ютубі і зайняв  почесне І місце в обласному медіа конкурсі на кращу соціальну відеорекламу «Діти з книгою та бібліотекою відкривають світ» та диплом обласного управління культури. З цієї нагоди ми влаштували справжнє свято, на якому  щиро вітали та дарували подарунки нашим  талановитим дітям.

      Яскравим парадом літературно – поетичних талантів 2018 року став мовно – поетичний батл «О слово рідне, хто без тебе я?».Учасники заходу, члени «ЮніТі» продемонстрували свою любов до української мови, слова, поезії.  Кожен був нагороджений у певній номінації, переможців  вітали члени журі, батьки, друзі, бібліотечні фахівці.

    Безмежний творчий потенціал наших дітей є поштовхом до зародження нових цікавих ідей. Історія одного з видів українського народного декоративного мистецтва – витинанки, має глибоке коріння, останнім часом цей вид почав активно відроджуватись. Тож під час чергового засідання члени «ЮніТі» зацікавилися витинанками та власними руками створили добірку неповторних новорічних сюжетів.  Творчий процес об’єднує дітей, приносить насолоду, приємні хвилини спілкування та радість пізнання, що всі ми є нащадками гарних традицій українського народу.

 

Нові форми роботи

              Формою успіху кожної бібліотеки є ефективне поєднання традиційних форм роботи з новими, креативними, цікавими ідеями. Головною метою таких заходів є заохочення дітей до читання,до бібліотеки. Сьогодні, зважаючи на плинність часу та зміни в суспільному житті, працівники нашої бібліотеки працюють над створенням нових, креативних ідей бібліотечного спілкування.

         Ідея проекту «Do you speak English?» флеш – мультики «Уроки тітоньки Сови» з’явилася  у нас під час запровадження Року англійської мови.  Ідея флеш – мультиків  полягає у новому форматі  вивчення англійської мови «граючись – навчаємось» з використанням мультимедійного обладнання, що позитивно впливає на дітей, збагачує мовний багаж та розумові здібності дитини, бажання прийти до бібліотеки.

         Інновацією 2017 року стала бібліо-фольк- паті  “Цей дивовижний світ Японії” – яскраве, цікаве бібліотечне свято-розвага.  Елементи атрибутики – відомі віяла, прибори для чаювання та інші побутові фрагменти, створили стилізовану зону  японської домівки.

Інноваційну ідею колег бібліо-імпреза «Літературні герої: цукерка за знайомство» ми реалізували під час новорічних свят, формат заходу вдало вписався в ці святкові дні. Бібліотекарі запросили дітей у світ дивовижної казки, подарували яскраві та радісні враження, позитивні емоції під час гри-змагання  «Казкові пазли», музичного конкурсу «Відгадай новорічну мелодію», літературної гри «Корзинка чудесних казок» та головного солодкого конкурсу «Казково-солодка естафета», у якому діти взяли участь з особливим задоволенням.

  А на завершення за чашечкою чаю з солодощами, діти переглянули улюблені новорічні мультфільми. Тож бібліоімпреза солодкого читання сподобалася нашим дітям та показала, як приємно і корисно можна провести час за книгою.

В березні 2018р. до Всесвітнього дня поезії ми провели мовно-поетичний батл «О, рідне слово, хто без тебе я?». Батл  проходив в декілька турів: 1-й –знайомство, 2-й тур – авторська творчість, 3-й тур – літературний експромт, 4-й тур – підсумковий. Основними критеріями оцінки були: майстерність і техніка віршування,  смислова складова, вміння презентувати свою творчість. Переможців та учасників батлу вітали директор ЦБС С.Б.Недашківська, члени журі, батьки та друзі.  Хвилинки гумору всім учасникам подарували юні майстри слова, володарі Гран – прі обласного конкурсу «Барви надії – 2018» Т. та А. Павленки.

Партнери бібліотеки

 Відділ освіти, дитяча школа мистецтв, Будинок творчості школярів, районний історико – краєзнавчий музей, Будинок культури, редакція районної газети «Перемога».

     

Підвищення кваліфікації

 Бібліотечні фахівці району мають можливість підвищувати свою кваліфікую на районних семінарах, тренінгах, практикумах.

Фахівці районної бібліотеки для дітей пройшли дистанційне навчання на базі Миколаївського регіонального тренінгового  центру у рамках програми «Бібліоміст» за курсами «Нова бібліотечна послуга: використання інформаційних технологій та Інтернету в бібліотеці» та «Інноваційні зміни в бібліотеці на основі проектного, кадрового менеджменту та ініціативної діяльності бібліотек» та отримали відповідні сертифікати.

  • В 2016 році взяли участь:
  • в обласній науково – практичній конференції «Національно – патріотичне виховання громадян України6 роль і місце дитячої бібліотеки в сучасних реаліях»;
  • в обласній скайп – майстерні «Діапазон ідей і практик професійної творчості працівників бібліотек для дітей Миколаївської області».
  • В 2017 році взяли участь :
  • в обласному фокус – семінарі «Підтримка родини і збереження традицій сімейного читання в умовах сучасної бібліотеки»;
  • в обласному професійному навчанні у форматі Teach-In «Від медіа грамотності до медіа культури»;
  • в обласній скайп – майстерні «Актуальні та результативні форми роботи популяризації книги у бібліотеках для дітей Миколаївщини».
  • В 2018 році взяли участь:
  • в обласному фокус – семінарі «Бібліотечне обслуговування дітей в умовах адміністративної реформи: актуальні питання і виклики часу»;
  • в обласній скайп – майстерні «Бібліотека і громада: спільні дії та інноваційні ідеї на підтримку дитячого читання».
    • В 2019 році взяли участь у регіональному тренінгу”Розвиток навичок медіаграмотності і критичного мислення у громадах” , який відбувся в рамках реалізації проекту Миколаївської  обласної універсальної наукової бібліотеки “Медіаграмотна громада: місія здійснена!”. 

 

Нагороди бібліотек та працівників

  • Дипломом управління культури, національностей та релігій Миколаївської ОДА нагороджено колектив Братської районної бібліотеки для дітей  за І місце в обласному медіа конкурсі на кращу соціальну відеорекламу «Діти з книгою та бібліотекою відкривають світ» за  електронний медіа продукт «Премудрий Гриць та його друзі»(2016 рік);
  • Дипломом управління культури , національностей та релігій Миколаївської ОДА нагороджено колектив Братської районної бібліотеки для дітей за ІІ  місце в обласному творчому огляді «Ми – українці»(до 25 – річчя Незалежності України) у номінації «Усі ми діти твої, Україно!»(2016 рік);
  • Дипломом управління культури, національностей та релігій Миколаївської ОДА нагороджено заступник директора по роботі з дітьми Братської ЦБС Д.І Вініченко  за ІІ місце  в обласному огляді – конкурсі  районних бібліотек у номінації «Створення комфортного бібліотечного середовища»(2017 рік);
  • Подяка Братської районної державної адміністрації заступнику директора по роботі з дітьми Братської ЦБС Д.І Вініченко за багаторічну сумлінну працю, професіоналізм, особистий внесок у забезпечення бібліотечного обслуговування дітей, відповідальність та наполегливість.(2017 рік);
  • Грамотою ПП «Редакції газети «Перемога» нагороджено заступника  директора по роботі з дітьми Братської ЦБС Д.І Вініченко за вагомий особистий внесок у розвиток бібліотечної справи, багаторічну сумлінну  працю, високий професіоналізм та інформаційне партнерство з колективом редакції газети «Перемога»;(2018 рік)
  • Грамотами Братської центральної районної бібліотечної системи в 2018 році нагороджено працівників районної бібліотеки для дітей
  • Д.І Вініченко, Л.Б.Ворона, О.Г.Жикобіна.

 

Плани на майбутнє

            В майбутньому бібліотека буде змінюватися разом із суспільством в цілому та користувачами зокрема. Влада та громада будуть активно підтримувати ініціативи бібліотеки щодо модернізації та реорганізації. Завдяки спільним зусиллям бібліотека стане потужним інформаційним центром для дітей різних вікових категорій, батьків, вчителів. Відкриття Інтернет – центру відкриє широкі можливості використання  Інетекрнет – ресурсів, бібліотека стане навігаційним центром в інформаційному просторі Всесвітньої мережі. Комп’ютеризація та автоматизація бібліотечних процесів вплинуть на якість бібліотечної роботи. фонд бібліотеки звільниться від морально – застарілої літератури а політика комплектування буде відповідати виключно запитам користувачів.

    Крім друкованої продукції, до послуг користувачів будуть аудіо-, відео-матеріали, звукові та цифрові книги. Бібліотека стане місцем відпочинку та спілкування разом з батьками та без них, діти матимуть можливість просто відпочити, поспілкуватись з друзями, погратись в електронні ігри, зануритись у мережевий простір. Тепле взимку та приємне влітку, світле, яскраве, просторе приміщення з сучасним дизайном – ось такою колектив бачить районну бібліотеку для дітей в майбутньому.

Фотогалерея