Насильницьке вивезення мирного населення Миколаївщини на примусові роботи

 Однією зі складових частин окупаційного режиму нацистських загарбників було насильницьке вивезення мирного населення Миколаївщини на примусові роботи до країн Західної Європи, окупованих Німеччиною. В основному вивозили юнаків та дівчат 1926-1927 року народження. Спочатку це рекламувалося чи не як благодіяння. Так, в газеті «Українська думка», що виходила в Миколаєві, у № 74 від 16 вересня 1942 року з’явилося звернення «Що чекає на тебе у Німеччині?»: «Гарна праця і добра зарплатня. Гарне ставлення, гуртожиток і харчування, соціальна, культурна охорона, охорона здоров’я. Забезпечення твоєї родини на батьківщині. Отже, запишись на Біржі Праці». У випусках газети за 1942-1943 роки публікувались статті з фотографіями житлових приміщень, їдалень для українських робітників, їхні листи з описанням чудових умов праці та життя у Німеччині. 

Протее, на цю дешевину мало хто «клюнув». І тоді німці скинули з себе маски добродійників. Робочу силу до Німеччини стали поставляти примусово, людей гнали, немов худобу.  За відмову їхати до Німеччини мирне населення підлягало тюремному заключенню, а то і розстрілу. 

Працювали остарбайтери (так німці називали робітників зі сходу) на фабриках та заводах, залізничних станціях, кар’єрах, сільськогосподарських роботах. Водночас з тяжкою працею остарбайтери терпіли знущання від господарів, наглядачів, охорони. Всього було вивезено на примусові роботи до Німеччини 5000 мешканців Миколаєва, а по області – 45507 осіб. 

Література

Жертвы нацизма свидетельствуют… : сборник воспоминаний / литер. ред. А. О. Кокошко. – Николаев : Изд-во Ирины Гудым, 2010. – 152 с. : ил.

Завдання цієї збірки спогадів – розповісти про жахи війни, фашизму. Це спогади підлітків воєнної доби, остарбайтерів, як називали їх німці.

За гранью человечности : судьбы остарбайтеров в дневниках и воспоминаниях / предисл. В. О. Ентина ; сост.: В. В. Чернявский, В. В. Животовская. – Николаев : Илион, 2017. – 220 с. : ил.

Авторами-упорядниками книги стали заступник директора обласного краєзнавчого музею Валерій Чернявський і вчений секретар музею Віта Животовська. У книзі представлені особисті щоденники і спогади колишніх робітників жителів Миколаївської області і Херсона, які в 1942-1945 роках перебували на примусових роботах у Третьому рейху.

Истерзанная юность : сборник воспоминаний. – Николаев : Издательство Ирины Гудым, 2005. – 111 с. : фот.

З території Миколаївщини тисячі людей було насильно вивезено в Німеччину. Своїми спогадами діляться молоді люди, наші земляки, безпосередні учасники тих подій.

Шитюк, М. М. Остарбайтери / М. М. Шитюк // Миколаївщина в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1944 : (до 60-річчя визволення області від німецько-румунських окупантів) / ред. кол. : О. М. Гаркуша (голова), Ю. О. Шклярський, М. М. Шитюк та ін. – Миколаїв, 2004. – С. 335-354 : іл.

У статі наведені факти примусового вивезення молоді на каторжні роботи в Німеччину з Миколаївської області. У документах називаються прізвища, військові звання і посади німецьких і румунських злочинців та катів нашого народу.

*  *  *

Ташлай, Л. Вони були остарбайтерами… : насильницький угін мирного населення Миколаївської області у німецьке рабство в роки Великої Вітчизняної війни / Л. Ташлай // Рідне Прибужжя. – 2011. – №39(9 квіт.) . – С. 3.