Етнографічна година

Цього року українці всього світу відзначають День вишиванки 16 травня (нагадаємо, що дата змінна – кожен рік третього четверга травня місяця). Ця традиція з’явилася лише в 2006 році, а от традиція на вишивку сягає дохристиянських часів.
З цього приводу ранкові зустрічі 14 та 15 травня для шестикласників Миколаївської гімназії 25 були покликані розкрити цю тему.
Під час етнографічної години “Чарівна краса української вишивки”звертались до історичних джерел – про перші згадки і знахідки, про школи шитва у Київській Русі, про козацьку вишивку.
Бібліотекар розповіла про види швів (їх близько ста), про мотиви орнаментів, символіку, про крій жіночої сорочки, про кольори в українській народній вишивці, про регіональні особливості вишивки.
Цікаві звичаї та традиції, незвичайні та особливі факти було цікаво почути нашим читачам.
А ще багато грали: відповідали на питання вікторини, підбирали орнаменти та з’єднували прислів’я про вишивку.
Говорили про сучасність – про війну і як війна вплинула на вишивку українських майстринь, про моду на стиль мілітарі у вишивці, про те, що вишивають не лише жінки, а й чоловіки, і навіть в окопах, в перервах між боями. Гірко, боляче…
Тому ми маємо продовжувати нести нашу культуру, наші традиції наступним поколінням, щоб наша сорочка , яка є оберегом від зла і злих духів, оберігала нас від злих духів сьогодення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *