Художня та науково-популярна література для дітей молодшого та середнього шкільного віку

Барнетт, Френсіс (1849-1924).
Маленький лорд Фаунтлерой
[Текст] : [повість : для мол. та серед. шк. віку : пер. з англ.] / Ф. Барнетт ; переказ Наталі Павловської ; іл. Я. Кернер-Вернер. – К. : АВІАЗ, 2013. – 80 с.
В центрі книги англо-американської письменниці Френсіс Бернетт «Маленький лорд Фаунтлерой» семирічний хлопчик, який зумів зберегти високі людські якості при всіх мінливостях долі. Простий, але захоплюючий сюжет розповідає про всі перипетії його життя в Америці в скромному будинку вдови, а потім в Англії, коли, успадкувавши титул, він виявляється найближчим другом свого суворого діда. Ця книга про добро і про те, як змінюються люди під його впливом.

Бєлянська, Людмила Борисівна.
Чарівні скельця Магніффера, або Надзвичайні пригоди кота Фредді, папуги Корті та ведмедика Дзеріса
[Текст] : [повість-казка : для мол. та серед. шк. віку] / Л. Бєлянська ; пер. з рос. О. Грицай ; худож. В. М. Богдан. – Донецьк : Донбас, 2013. – 152 с. : ілюстр.
У країні Червоних Троянд і Срібної Діброви, якою править звіздар і романтик Аргулісімус Георг Третій, відбуваються надзвичайні події, у яких беруть участь кіт Фредді, папуга Корті та іграшковий ведмедик Дзеріс. Обов’язково прочитай про їх захоплюючі пригоди!

 

Виноградов, Олег.
Пригоди маленького мурашки Геші
[Текст] : казка : для дошк. та мол. шк. віку / О. Виноградов. – К. : АВІАЗ, 2013. – 56 с. : ілюстр.
Зміст: Казка про маленького Гешу ; Казка друга про те, як Геша навчився будувати драбину ; Казка третя про те, як Геша навчився таємної мови ; Казка четверта про те, як Геша побував у мурашиній академії та знайшов нових друзів.
Ці цікаві казки про пригоди маленького мурашки складав вранці на дачі Олег Виноградов — лікар, економіст, поет, композитор і виконавець пісень.

 

Давидова, Оксана Анатоліївна.
Розумні ігри для малят
[Текст] : [навч. посібник : для дітей дошк. віку] / О. Давидова ; худож. У. Балан. – К. : Мамине сонечко, 2013. – 36 с. : ілюстр.

 

 

 

Допитливій малечі про цікаві речі. Подорож по Україні [Текст] : [наук.-попул. вид.] : для мол. та серед. шк. віку / упоряд. А. Третяк. – К. : АВІАЗ, 2013. – 168 с. : ілюстр.
Віковічні гори та швидкоплинні річки, темні печери і широкі степи, розкішні палаци, нездоланні замки… Ви любите подорожувати? Відкривати для себе нові місця, дізнаватися про їх історію, уявляти їхнє майбутнє?
У кожній області України є місця, які вражають, захоплюють, причаровують і назавжди залишаються у пам’яті людей, які там побували.
Ця книга створена для тих, хто хоче ближче познайомитися з Україною, торкнутися багатств нашого краю та відвідати його цікаві місцини. Можливо, саме це видання надихне вас на реальні подорожі.

Дорошенко, Вадим.
Пригоди Солі та Олі
[Текст] : оповідання : для мол. шк. віку / В. Дорошенко ; худож. Анна Терещенко. – К. : Мамине сонечко, 2013. – 36 с.
Зміст : Маленька Оля ; Про чарівну скриньку ; Татова таємниця ; Оля замовила батькам братика, а отримала сестричку ; Перше вересня ; Кімната принцеси ; День народження тітоньки Розалії ; Перевірка у школі ; Оля вирішила розпочати самостійне життя ; Пухнасті мешканці горища ; Телевізійні пригоди Олі, або Зіпсовані канікули.
Історії про сестричок Олі та Солі, яким завжди весело разом. Оля старша а Соля молодша, і назвала її так сестричка. Тому що мама довго не знала як назвати молодшу сестричку і називала Сонечко, ось Оля і придумала додати Со до Олі і вийшло ім’я СОЛЯ. Незважаючи на те, що одна із них дуже висока, а інша дуже низенька, їм обом дуже весело і цікаво. Книга вчить дружби та поваги до батьків та до ближнього, любові і добра.

Загравенко, Анатолій (1938).
Вкраїна зачекалася на вас…
[Текст] : (поезії для дітей та юнацтва) : [збірка] / А. Загравенко. – Кіровоград : Мавік, 2013. – 420 с. : портр.
Збірка віршів для дітей та юнацтва, де автор вкотре утверджує любов до рідної землі, батьків, історії, мови.

 

 

 

Іванова, Катерина.
Мандрівка Максі-Смугастика
[Текст] : [казкова повість : для дошк. та мол. шк. віку] / К. Іванова ; іл. автора. – К. : АВІАЗ, 2013. – 80 с. : ілюстр.
Ця книга чарівна подорож допитливого жабенятка Максі-Смугастика, серце якого переповнене жагою до пригод.

 

 

 

Історія хрещення Київської Русі [Текст] : [наук.-попул. вид. : для мол. та серед. шк. віку] / ред. кол. : Г. Б. Мунін, В. І. Баранов, Л. П. Троценко та ін. – К. : Кондор, 2013. – 64 с. : ілюстр. – Видається з нагоди 1025-річчя хрещення Русі.
У виданні широко розглядаються як відомі, так і малознані історичні події, що супроводжували процес прийняття і поширення християнства на українських землях. Книга перенесе вас в атмосферу історико-культурних подій, які відбувалися під час масового хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом й інших міст Руської держави князем Володимиром Святославовичем.

 

Квітко моя чарівна [Текст] : легенди : [для мол. та серед. шк. віку] / упоряд. А. М. Зеленська ; худож. Я. Кернер-Вернер. – К. : АВІАЗ, 2013. – 64 с. : ілюстр.
На читача чекає захоплююча пізнавальна подорож в квіткове царство, а чудові ілюстрації подарують естетичну насолоду

 

 

 

 

Козацька абетка [Текст] : коротка історія українського козацтва для дітей і дорослих / авт.-упоряд. О. С. Яремійчук ; дизайн А. М. Пшінки. – К. : Веселка, 2013. – 80 с. : ілюстр.
Найвизначніші події і найвидатніші герої козацької доби представлені в книзі у коротких розповідях, розміщених за алфавітом, та мистецьких творах. Це ті ази нашої історії, які повинен знати кожен українець – і маленький, і дорослий.

 

 

Копецька, Олеся.
Мандрівка у книжковий світ
[Текст] : [казка : для дошк. та мол. шк. віку] / О. Копецька ; худож. О. О. Солодун. – Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2013. – 28 с. : ілюстр.
Ця книжка – не просто казка, а передовсім – цікава мандрівка у книжковий світ. У вас буде надійний “компас” – Книжник, який проведе вас у Книжкову Майстерню. Там ви зустрінетеся з авторами й художниками, які створюють для вас майбутні книги. Також, мандруючи сторінками казки, ви відвідаєте Чарівну Друкарню й дізнаєтеся секретну інформацію від Уляни Василівни про тонкощі видання дитячих книг. Вам пощастить побувати в книгарні й бібліотеці, познайомитися з цікавими героями.
Світ Книг кличе в мандри! Не гайте часу – хутко читайте.

Кучеренко, В. И.
Громобой
[Текст] : [сказки в стихах : для детей] / В. И. Кучеренко ; [худож. оформ. А. О. Перетятько]. – К. : ЭКО-Продакшн, 2013. – 80 с. : ил.
Зміст: Сказки Кудыкиной горы ; Сказка о Ерохе ; Сказка о Морском Царе.
Авторські казки збірки “Громобой” знайомлять дітей з історичними подіями епохи монгольської навали, формують багатий внутрішній світ майстерним зображенням героїв, їх вчинків. Це шлях до пізнання речей і явищ, ключик до розуміння морально-етичних понять добра і зла, сили і слабкості, співчуття і любові, байдужості і ненависті. Герої сучасних казок цієї збірки допомагають відкривати світ, знайомлять з досвідом поколінь, у свою чергу розвиваючи розум і почуття.

Майданович, Тетяна Василівна (1957).
Охоронниця Слова
[Текст] : [Текст] : казка і казкові історії : [для дошк. та мол. шк. віку] / Т. В. Майданович ; передм. Л. І. Андрієвського ; худож. І. Е. Герега. – К. : Криниця, 2013. – 280 с. : ілюстр.
Казкові пригоди в цій книжці тісно пов’язані з реальним життям, із щоденними турботами і радощами дітей та дорослих, із їхніми сердечними бажаннями. Казки вчать берегти рідну природу, шанувати народні звичаї, рости працьовитими і справедливими. А головне – бути відповідальними за свої слова і вчинки.

 

Місяць, Лесь (Луговик М. М.).
І мерзнуть лапки гусячі на шибці
[Текст] : вірші, оповідки : для дітей дошк. та мол. шк. віку / Л. Місяць ; худож. Ервіна Главацька. – Львів : Світ, 2013. – 64 с. : ілюстр. – (Молодий “Світ” України).
Микола Луговик (псевд. Лесь Місяць) – знаний український поет, учасник 26-го Міжнародного бієнале поезії, а також вітчизняних і зарубіжних виставок зорової поезії.
Нова книга автора незвичайна – тут є вірші-ребуси (складені з використанням цифр і розділових знаків), вірші -“раки” (читаються однаково від початку і від кінця), смішні оповідки. Читайте – буде весело і цікаво.

Надутенко, Олена.
Про що співав Єнотик?
[Текст] : вірші : для дітей дошк. віку / О. Надутенко ; худож. О. В. Коломієць. – Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2011. – 20 с. : ілюстр.
Цікаві віршики з гарними ілюстраціями не залишать байдужими нікого. Вони легко читаються і дуже гарно запам’ятовуються.

 

 

 

Незвичайні пригоди звичайних дітей [Текст] : [збірка казок : для дітей дошк. та мол. шк. віку] / упоряд. Л. В. Суворова. – К. : Атрамент, 2013. – 112 с. : ілюстр.

Звичайнісінькі хлопчики та дівчата випадково опинились у чарівних місцях із важливим завданням: допомогти казковим героям здолати злодіїв, розгадати таємниці та віднайти скарби. Хочеш стати учасником цих подій? Збірка казок допоможе тобі приєднатися до захоплюючих мандрів і дивовижних пригод.

 

 

Палійчук, Олекса Андрійович (1941).
Чого зраділа ластівонька
[Текст] : оповідання : для дітей дошк. та мол. шк. віку / О. А. Палійчук ; худож. оформ. С. Клочко. – К. : Боривітер, 2013. – 64 с. : ілюстр.
Зміст : Райдуга ; Рибка ; Чого зраділа Ластівонька ; Як Заєць Ведмедеві позаздрив ; Мудра наука ; Що сказала Черепаха ; М’яч ; Друзі ; Вартові тиші ; Сильце ; Чарівна лінія ; Під явором ; Романкова залізниця ; Пісня для всього лісу. >
Досвідчений педагог і письменник Олекса Палійчук добре розуміє дитячу психологію, вправно володіє словом. Його оповідання виховують у дітей почуття відповідальності та обов’язку, уважне ставлення до людей та довколишньої природи, вчать шанувати і любити рідну мову, родину, країну. Твори Палійчука доступні маленьким читачам, приваблюють своєю невимушеністю і щирістю та виконують корисну виховну роль у суспільстві.

Пронь, Леся Михайлівна.
На крилах року
[Текст] : вірші, казки, оповідання : для дітей дошк. та мол. шк. віку / Л. М. Пронь ; худож. В. Б. Волонтирець. – К. : АВІАЗ, 2013. – 48 с. : ілюстр.
Книга «На крилах року» допоможе юним читачам пізнавати навколишній світ у веселій ігровій формі. Цікаві вірші запрошують юних читайликів у світ нев’янучої краси рідної землі!

 

 

 

Скленіцка Салес, Франц.
Малі драконенята так люблять пустувати
[Текст] : [казка : для дітей дошк. та мол. шк. віку] / Ф. Скленіцка Салес ; пер. з нім. І. В. Андрущенка ; іл. Лізи Манне. – К. : Наш час, 2013. – 26 с. : ілюстр.
Драко-мама і драко-тато нарешті можуть насолоджуватися спокійною і затишною оселею : жодної печерної тварини, ніякого безладу і головне – хороші й слухняні драко-діточки! Та як би не старалися четверо драко-діток бути такими, як хочуть батьки, завжди виходить трохи не те. Та що там казати – зовсім не те…

 

Українські народні казки. Казки Поділля [Текст] : [збірка] / записав, упорядкув. і літер. опрацював М. А. Зінчук ; худож. Р. Рязанова, О. Бржосніовська, Л. Остапенко. – Чернівці : Букрек, 2013. – 308 с. : ілюстр.
Пропонований том є черговою книгою унікальної 40-томної серії українських народних казок. Упорядник цієї серії Микола Антонович Зінчук присвятив понад 35 років збиранню, впорядкуванню та літературному опрацюванню казок з різних регіонів України. Упродовж цього часу вдалося записати понад 8 000 казок. У книгу ввійшли казки самобутнього етнографічного району України – Поділля, записані у 2008-2010 роках.
Мову казок наближено до літературної, але найхарактерніші діалектизми, іншомовні запозичення та синтаксичні конструкції збережено. Лексичні діалектизми подано у словнику наприкінці книги.

Цуріка, Людмила Юріївна.
Історія дитячої книги зі стародавніх часів до сьогодення
[Текст] : [наук.-попул. вид. : для дітей мол. та серед. шк. віку] / Л. Ю. Цуріка. – К. : АВІАЗ, 2013. – 72 с. : ілюстр.
За всю історію книговидання дитяча книга змінювала свій вигляд. Вона стала більш яскравою, вишуканою, якісною. Для цього письменники, художники доклали всіх зусиль. З’явилися нові жанри, такі як фантастика, фентезі, фантастичні філософські казки. Як і раніше, дитячі книги виховують, розвивають, повчають, веселять, виховують естетичні смаки, культурні цінності.

 

Чарівні казки Європи [Текст] : [англійські, швейцарські, німецькі, австрійські, польські казки : збірка : для дітей дошк. та мол. шк. віку] / пер. І. В. Андрущенка ; худож.: В. Кузнєцов, М. О. Коваленко. – К. : Наш час, 2013. – 104 с. : ілюстр. – (Равлик).
Зміст : Брати-горбані й гноми ; Три розумні голови ; Джек і золота табакерка ; Том Фіцпатрік і Лепрекон ; Джек-Ледацюга ; Двоє братів і четверо велетнів ; Синя птиця ; Не дратуйте нічних звірів ; Корінець сили ; Хитроокий простачисько ; Казка про трьох лебідок ; Грім, Вітер і Дощ ; Про чотирьох братів ; Чарівна гілочка ; Диво-люстро ; Сосна-гордівниця ; Король Золотого саду ; За позику – віддяка ; Русалка з озера Домбе ; Золота качка ; Водяник і ведмідь ; Куба Твердохліб і гном.

Черный, Саша (Гликберг, Александр Михайлович ; 1880-1932).
Стихотворения и рассказы для детей
[Текст] : для мл. и сред. шк. возраста / С. Черный ; сост. М. Ефремов ; худож. оформ. Я. Лапки. – К. : Вища школа-XXI, 2013. – 152 с. : ил.
Дитячі вірші та оповідання відомого російського письменника та поета минулого століття Саші Чорного містять неймовірні цікаві історії для дітей та про дітей.

 

 

 

 Чеські народні казки [Текст] : [збірка : для дітей мол. та серед. шк. віку] / ред. кол. : Г. Б. Мунін, М. Томек, Д. І. Павленко та ін. – К. : ПП “Агентство по розповсюдженню друку”, 2013. – 88 с. : ілюстр. – Текст : укр., чеськ.
Зміст : Золотоволоска ; Розум і щастя ; Кум Матей і кум Іржі ; Сильний Юра ; Принц Баяя ; Три сестри ; Чорнокнижник ; Чорт і Кача ; Про Ненаситного.
До книги увійшли тексти відомих чеських народних дитячих казок. У них розкривається народна мудрість чеського народу, що передається від покоління до покоління, все, що є вартим уваги нащадків, життєвий досвід, мрії народу, його почуття, а також відображаються важливі історичні події.

Чумацький шлях [Текст] : [наук.-попул. вид.] : для дітей мол. шк. віку / ред. кол. : Г. Б. Мунін, Л. П. Троценко, В. П. Дишлевий та ін. – К. : Патерик, 2013. – 64 с. : ілюстр.
Книга змальовує історію виникнення та розвитку в Україні чумацького промислу. Доступно розповідається, як везли чумаки з Криму, чорноморського й азовського узбереж сіль, рибу й найрізноманітніший крам. Описується, як жили чумаки, як відбувалися їх мандрівки. Також показано, як втілився образ чумака в народній пісенній творчості.

 

 

Шостак, Любов Олексіївна.
Абетка для хлопчиків та дівчаток про рибок, птахів, комах, звіряток
[Текст] : [вірші : для дітей дошк. віку] / Л. О. Шостак ; худож. Я. Кернер-Вернер. – К. : АВІАЗ, 2013. – 40 с. : ілюстр.

 

 

 

 

Я громадянин України [Текст] : [наук.-попул. вид.] : для дітей мол. шк. віку / ред. кол. Г. Б. Мунін, Л. П. Троценко, І. В. Штакал та ін. – К. : Патерик, 2013. – 64 с. : ілюстр.
У книзі розказано про національну символіку, види влади, конституцію, основні закони, про українську історію, культуру, географію та традиції. Увагу читача обов’язково привернуть яскраві сторінки історії та природні надбання регіонів України, знайомство з культурою та видатними діячами України.

 

 

Якименко, Тетяна Вікторівна.
Жили-були
[Текст] : вірші : для дітей дошк. віку / Т. В. Якименко ; худож. О. В. Коломієць. – Кіровоград : Імекс-ЛТД, 2008. – 16 с. : ілюстр. ; 29 см.
Автор розповідає малятам про різних звірів та птахів, їх місця проживання, риси поведінки.