Наші видатні миколаївці в історії рідного міста, хто вони?

Городяни можуть назвати кілька прізвищ, але є такі визначні особистості, життя і діяльність яких були викреслені радянською владою з історії, ніби їх і не існувало.
Серед таких «невідомих та незнайомих» імен для миколаївців є Олександр Яната – вчений-ботанік, агроном, педагог та громадський діяч.
Аби виправити таку історичну несправедливість, наша бібліотека разом з активною молоддю екологічного гуртка провели просвітницьку краєзнавчу акцію «А чи знаєте ви нашого земляка Янату?» у сквері «Серце міста».
Миколаївці з щирою цікавістю слухали розповідь про нашого видатного миколаївця з вуст молоді і дякували за важливу справу.
Олександр Яната (1888-1938) присвятив своє життя вивченню довкілля (флора, фауна) України, організовував авторські екологічні екскурсії берегами Південного Бугу та Інгулу, зазначав, що назви рослин мають писатися у визначниках мовою, якою говорять місцеві мешканці на півдні України, тобто українською, а в Криму татарською.
За такі погляди його було засуджено у 1933 році до 5 років позбавлення волі, потім срок ув’язнення був продовжений ще на 5 років – це й вбило нашого вченого-земляка.
Але й там, на далекій півночі, Яната не полишав свого захоплення – вивчав рослинність на Соловках.
Дізнатись більш детальніше про Олександра Янату можна на сайті нашої бібліотеки за посиланням:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *