Єланецька бібліотека для дітей КЗ “ПБ Єланецької селищної ради”

Історія бібліотеки

     Наприкінці 30-х років ХХ століття в Єланці була організована районна бібліотека для дітей. У післявоєнні роки Єланецький район пережив ряд реорганізацій; і 18 червня 1951 року Миколаївський облвиконком прийняв рішення «Про відкриття Єланецької районної бібліотеки для дітей та юнацтва». Створювалась районна бібліотека для дітей та юнацтва на базі книжкового фонду бібліотеки Єланецької середньої школи, який налічував 2000 примірників. Бібліотека займала три кімнати (абонемент, читальна зала і книгосховище) у приміщенні нинішнього управління агропромислового розвитку. Першою завідувачкою бібліотеки для дітей та юнацтва була Фазилова Роза Романівна (1951-1962рр). Читанням було охоплено всі класи Єланецької школи, кількість читачів бібліотеки становила 800 чоловік. Штат бібліотеки налічував три одиниці: завідуюча бібліотекою, бібліотекар абонементу та бібліотекар читальної зали. У грудні 1962 року було ліквідовано Єланецький район. Бібліотеку для дітей ліквідували, книжковий фонд передали в бібліотеку для дорослих. 
     1965 року після відновлення Єланецького району розпочала роботу районна бібліотека для дітей, яку було переведено в окреме приміщення. Завідувачем було призначено Москаленко Тамару Феофанівну, яка працювала до 1969 року. У цей період дитячою бібліотекою проводилась активна робота з популяризації літератури, залучення дітей до бібліотеки та читання. В архіві бібліотеки зберігається фото, де зафіксована зустріч юних читачів з українським дитячим письменником Грицьком Бойком, яка відбулася у 1966 році. 
     Протягом 1970 – 1988 років, районну бібліотеку для дітей очолювали такі поважні люди, як Лариса Василівна Блайда, Валентина Миколаївна Перова, Надія Павлівна Чабаненко, Галина Миколаївна Головань, Зінаїда Андріївна Перова, Олександра Володимирівна Малакан. Із 1988 року і до сьогоднішнього дня бібліотекою завідує Наталя Анатоліївна Ібрагімова. Сучасна назва бібліотеки: Єланецька районна бібліотека для дітей – існує з 1976 року, коли відбулася централізація і була створена Єланецька ЦБС, структурним підрозділом якої стала РДБ.

 Соціокультурна діяльність районної бібліотеки для дітей підпорядкована реалізації бібліотечних соціально-культурних програм та проектів: «Сучасна бібліотека для громади», «Зростаємо разом з книгою», «Освіченим бути престижно», «Душу лікує добро і слово». Відродженню традицій сімейного читання сприяє проведення бібліотечних сімейних конкурсів, Днів батьків тощо..      РДБ є методичним центром з питань організації інформаційно-бібліотечного обслуговування користувачів – дітей для сільських бібліотек – філій ЦБС. Семінари-практикуми, школи бібліотечної майстерності, дні професійного аналізу сприяють підвищенню кваліфікації бібліотечних працівників.

Місія бібліотеки

     Єланецька РДБ, моделлю розвитку якої є підтримка освітніх запитів дітей, свою місію вбачає в створенні максимальних умов для залучення дітей до бібліотеки, до читання, в забезпеченні інтелектуального, освітнього та культурного розвитку юних читачів, їх прагнення до самореалізації і вдосконалення.

 

Основні стратегічні завдання

    Відповідаючи на вимоги сьогодення, бібліотека працює над забезпеченням права дітей на інформацію, залученням їх до книги та читання, створенням комфортних умов обслуговування. Співпрацюємо з соціальними партнерами у просуванні книги та читання в дитячому середовищі та організації змістовного дозвілля юних читачів.

Основні пріоритетні напрямки діяльності

    Пріоритетні напрямки діяльності районної бібліотеки направлені на сприяння у виконанні Цілей сталого розвитку, визначених Генеральною Асамблеєю ООН на 2016 – 2030 рр, а саме:

  • забезпечення прав дітей на доступ до інформації та бібліотечних ресурсів з метою підтримки їх освітніх запитів;
  • підвищення ролі дитячої бібліотеки в національно-патріотичному вихованні юних громадян України;
  • надання доступу до інформації про здоров’я і здоровий спосіб життя, допомагаючи родинам залишатися здоровими;
  • цілеспрямоване формування культури сімейного дозвілля з книгою та сприяння відродженню традицій сімейного читання;
  • задоволення освітніх, комунікативних потреб юних читачів та систематична підтримка дитини в її ранньому інтелектуальному розвитку;
  • надання рівного доступу до інформації дітям з соціально незахищених сімей та дітям з особливими потребами;
  • надання користувачам інформації про екологію навколишнього середовища, раціональне використання земель та водних ресурсів;
  • формування медіа грамотності та інформаційної культури юних читачів, виховання любові до книги, читання та бібліотеки;
  • разом з соціальними партнерами: школою, гімназією, дитячими садками, районним будинком школяра, дитячою музичною школою сприяти організації пізнавального дозвілля дітей.

 

Ресурсна база

  • понад 13 тис. примірників книг;
  • 13 назв газет та журналів;

Каталоги і картотеки

  • алфавітний каталог;
  • систематичний каталог для учнів 10-11 років;
  • систематичний каталог для учнів 12-15 років;
  • систематична картотека статей для учнів 12-15 років;
  • систематична краєзнавча картотека;
  • систематичний каталог для дорослих

Комплексні програми

        РДБ працює над впровадженням власних соціально-культурних програм та проектів:

  • «Сучасна бібліотека для громади» (2016 – 2020 рр.). Проект має на меті стимулювати у читачів інтерес до читання , підтримувати громадський інтерес до бібліотеки, підвищувати інтелектуальний потенціал громади, сприяти вихованню людини мислячої, освіченої.
  • «Освіченим бути престижно» (2016 – 2020 рр.). Реалізація програми передбачає забезпечення права дітей та підлітків на інформацію, підтримка у них прагнення вчитися, задоволення їх освітніх запитів, розвиток інтелектуального потенціалу, природних задатків та нахилів юних читачів. Програма реалізується поетапно та диференційовано. Передбачено заходи для читачів молодшого, середнього і старшого шкільного віку та інформаційне забезпечення керівників дитячого читання.
  • «Зростаємо разом з книгою» (2016 – 2020рр.) Програма має на меті залучення дітей до книги та читання з раннього дитинства, піднесення вагомості та престижності читання в дитячому середовищі як корисного, популярного і захоплюючого заняття. Програма складається з двох розділів: «Від А до Я разом з книгою» (робота з дошкільниками), «Хочеш знати все і всіх – другом будь хороших книг» (робота з учнями молодшого шкільного віку).
  • «Душу лікує добро і слово» (2016 – 2020рр.). Допомога соціально-незахищеним дітям у розумінні цінності та життєвої необхідності книги і знань для формування світогляду, визначення місця в житті та впевненості у власних силах і можливостях.
  • «КІТ і мишк@: компютерна майстерність» (2018 – 2022рр.) Реалізація програми сприятиме формуванню у читачів уявлення про інформаційний простір, інформаційні ресурси, розвиток у них уміння користуватися комп’ютером, знаходити інформацію, аналізувати, оцінювати, використовувати її за призначенням.

Нові форми роботи

            Враховуючи сучасні вимоги, дитяча бібліотека намагається використовувати у своїй діяльності різноманітні сучасні форми роботи, які завдяки нетрадиційному підходу здатні привернути до себе увагу користувачів бібліотеки, а також залучити нових відвідувачів. Деякі з них придбані для впровадження на обласних та Міжрегіональних ярмарках бібліотечних інновацій.

          Це такі форми роботи, як: бібліофреш, поетичний слем, кіновернісаж «Чарівний калейдоскоп», рандомна книжка, фотовікторина, квест, арт-зустріч, літературні пазли, літературні перегони, прайм-тайм, бібліотечні акції, флешмоб, вибори літературні, день відкритих дверей, заочна екскурсія та ін.

        Інноваційна ідея Єланецької РДБ  бібліо-імпреза «Літературні герої: цукерка за знайомство» нагороджена Дипломом як переможець рейтингу Вибір року VІІІ Міжрегіонального ярмарку бібліотечних інновацій «БібліоКреатив -2017».

Творчі об’єднання за інтересами

     При районній бібліотеці для дітей діє два читацьких об’єднання за інтересами:

  • «Ерудит», об’єднує юних читачів, які люблять читати, слухати і думати, прагнуть збагатити свій розум новими знаннями. Такі форми роботи, як екологічний заклик, мовний калейдоскоп, відео година, журнальна подорож, дог-шоу, інформина, ерудит-вікторина, калейдоскоп цікавинок, гра-квест допомагають членам читацького об’єднання розвивати свої пізнавальні інтереси, підвищувати рівень знань з природничої, історичної, краєзнавчої та різноманітної освітньої інформації.
  • «Літературні зустрічі», де юні читачі цікавляться творами художньої літератури різних жанрів, вчаться творчо мислити, розвивають літературні здібності.

      Основними формами роботи є : літературна розповідь, поетичний калейдоскоп, літературний портрет, презентація, бесіда-ознайомлення, вікторина, поетичний діалог, компас літературний , з допомогою яких розкриваються різноманітні теми. Все це дозволяє членам клубу долучитись до культурних і літературних цінностей, формувати свої літературні смаки та інтереси.

Інтернет-центр у бібліотеці

       Ресурси Інтернету є доповненням до фонду бібліотеки. Створення  Інтернет-центру  розширило коло послуг, якими можуть скористатися юні читачі, а саме: безкоштовний пошук інформації в мережі Інтернет, роздрукування тематичних та фактографічних матеріалів, запис інформації на флеш-карту для задоволення освітніх та дозвіллєвих потреб юних користувачів. 

       Юні читачі продовжують  користуватися територією інтелектуальних ігор «Мудрагелія», , де вони можуть пограти в розвиваючі комп’ютерні і популярні настільні ігри.

       Захоплення у дітей викликають заходи, які проводяться в «Мудрагелії». Вони були  учасниками спорт-калейдоскопу «Спорт – це гармонія тіла і духу», віртуальної веб-мандрівки «Загадки про тварин» (з циклу заходів «Бібліоігротека»), інтернет-подорожей «Цікаве про Україну»,«Пам’ятники книгам».

        Реалізації  соціально-культурної програми «КІТ і мишк@: комп’ютерна майстерність сприяє робота Комунікативно-Інформаційної Території («КІТ і мишк@»), створеної на базі комп’ютерного класу,  подарованого канадським благодійним фондом «I will Association».

       В  РДБ  організовано цикл навчань «Інтернет з нуля», де індивідуальні зайняття-консультації: «У світ через комп’ютер»,  «Набір та редагування тексту», «Як правильно працювати мишкою» та ін. допомогли  юним користувачам покращити свої знання та навички у використанні комп’ютера та Інтернету.

       У січні-травні 2018 року читачі Єланецької РДБ продовжили участь у проекті «I Will Code”.

        Єланецька РДБ (бібліотекар О.Л.Мартинюк) у 2018 році долучилася до Всеукраїнського волонтерського проекту «Code club UA» (навчання дітей основам програмування та веб-технологіям на базі мови Scrach), ставши ювілейною 700-ю групою на Україні та взяли участь у  Всеукраїнському конкурсі «Володарі Scratch»у номінації «Агро очима дітей».

 

 

Бібліотечні проекти

 

    В РДБ було започатковано проект «Чарівний калейдоскоп». Це кіновернісаж, який  є тандемом усної та відео– інформації, що допомагає бібліотеці розкрити перед своїми користувачами всю повноту своїх інформаційних ресурсів.

        За традицією, заходи кіновернісажу допомагають юним читачам зустрітися з улюбленими літературними та казковими героями на екрані, пригадати літературні твори, як першоджерела для створення кіно-та мультфільмів, сприяти активізації читання, відвідування бібліотеки, як місця дитячого спілкування та пізнавального дозвілля.

       Ще один проект, який вже протягом чотирьох років реалізує РДБ – це робота кінозалу під відкритим небом (OpenAir) «Каштановий кінозал».  Він поєднав у собі організацію дитячого і сімейного дозвілля, літературно-ігровий майданчик, впровадження поза стаціонарної промоції книги і читання, перегляд улюблених фільмів під заряним небом.

 

Рекламна діяльність

        Інформація про послуги РДБ знаходиться на інформаційному стенді для читачів, в буклеті «Бібліотека для тебе, бібліотека для всіх» (послуги бібліотеки для сучасних дітей).

       Про заходи кіновернісажу «Чарівний калейдоскоп», іміджеві заходи (Свято Книги, Посвята в читачі, виставки творчих робіт в «Маминій світлиці» РДБ) повідомляємо в листівках-оголошеннях, які розміщуємо в бібліотеці, в школі, на дошках об’яв біля ЦКД «Зоря» та інших місцях селища. Почесним гостям іміджевих заходів розсилаємо запрошення.

Інформацію та фото з масових заходів  РДБ розміщуємо на сайті Єланецької     ЦБС, на сторінці РДБ у Фейсбуці. А про найбільш знакові заходи розповідаємо на сайтах РДА та облуправління культури, блозі ОДБ ім.В.Лягіна «Бібліомаячок».

        Флеш презентації, відеоролики, які створено на основі проведення бібліотечних акцій, флешмобів, участі юних читачів РДБ в обласних конкурсах розміщуємо в Youtube, на сторінці РДБ у Фейсбуці.

        Систематично друкуємось на сторінках районної газети «Єланецький вісник». За 2018 рік – 26 публікацій. Тематика їх різноманітна: про співпрацю з батьківською громадськістю і педколективами школи та ДНЗ, про реалізацію бібліотечних соціально-культурних програм, про масові заходи РДБ та ін.

 

Видавнича діяльність

 

     Бібліотекою здійснюється видавнича діяльність: створено ряд рекомендаційних списків літератури для дітей та організаторів дитячого читання («Серце, віддане дітям», «Дідух українських свят», «Незвичайні пригоди з Всеволодом Нестайком», «Казкар-чарівник Шарль Перро»), бібліотечні пам’ятки-поради для батьків («Сімейні читання: традиції минулого чи потреба сьогодення?», «Книги – помічники батьків у вихованні дитини», «Як виховати в дитини любов до читання», «Магічні слова у спілкуванні з дитиною»).

        Видано збірки поетичних творів талановитих дітей Єланеччини «Поетичні проліски» вип.1 – вип.5 та дитячих казок «Чарівне перо». Твори учасників обласного конкурсу читаючих сімей «Сімейні історії» ввійшли до збірки «Моя родина».

        Поетичні та прозові твори дітей та дорослих Єланеччини про Т.Г.Шевченка розміщено у трьох випусках збірки «Шевченко у моєму серці».

 

Партнери бібліотеки

 

        В реалізації стратегічних завдань з основних пріоритетних напрямків роботи дитячій бібліотеці допомагає співпраця з нашими соціальними партнерами:  депутатами селищної ради, дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами, відділом освіти, молоді та спорту РДА, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службою у справах дітей, районними організаціями товариства інвалідів та ТЧХ України, ДМШ, РБТШ, Громокліївським куренем Буго-Чорноморського коша українського козацтва.

 

Підвищення кваліфікації


      Традиційно щороку в серпні – вересні бібліотекарі ЦБС підвищують кваліфікацію в найбільш суспільно значущому напрямку діяльності – роботі з дітьми. Такі тематичні семінари, як «Сучасний бібліотечний потенціал і його можливості щодо задоволення освітніх запитів користувачів–дітей», «Бібліотечно-інформаційне обслуговування дітей: важливий вектор соціально-культурної роботи бібліотеки», «Бібліотека як центр сімейного читання» дають можливість проаналізувати соціально-культурну роботу бібліотек ЦБС за проектом «Сучасна бібліотека для громади», за програмами «Зростаємо разом з книгою», «Освіченим бути престижно».

         Завідуюча РДБ брала участь у VІІІ Львівському міжнародному бібліотечному форумі «Бібліотека: від ідеальної до ефективної» (2017р.)

         Бібліотекарі РДБ Олена Мартинюк та Оксана Кузьміна пройшли курс дистанційного навчання на базі Миколаївського регіонального тренінгового центру, отримавши по закінченню сертифікати (2017 – 2019рр.) Олена Мартинюк завершила «Онлайн-курс для вчителів початкової школи».

 

Нагороди бібліотеки та працівників

 

            Серед нагород бібліотеки – Диплом за участь в обласному конкурсі професійної майстерності «Дитяча бібліотека – варіант розвитку»,  Диплом у номінації «Якісне просування бібліотечних ресурсів, продуктів та послуг, зміцнення іміджу бібліотеки у місцевих громадах» обласного огляду-конкурсу районних бібліотек для дітей, Грамота управління культури ОДА, Грамота Єланецької РДА та районної ради з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек, Подяка ОДБ ім. В.Лягіна за участь в обласних конкурсах дитячої творчості в рамках гуманітарного проекту «Велике читання». 
      Завідуюча РДБ Ібрагімова Н.А. нагороджена дипломом «Кращий працівник галузі культури Миколаївської області 2011 р.»,  Грамотами Єланецької РДА та районної ради.

         Бібліотекар Олена Мартинюк нагороджена Грамотою  Єланецької РДА та районної ради (2016р.), Подякою РДА (2018р.)

 

Плани на майбутнє

 

         Покращення матеріально-технічної бази РДБ: ремонт приміщення, придбання сучасних меблів, мультимедійного проектору, поповнення бібліотечного фонду.

          Реорганізація бібліотечного простору, створення комфортного середовища для спілкування юних користувачів.

         Запровадження інноваційних форм роботи з використанням потенціалу дитячої книги та сучасних новітніх технологій.

 

Фотогалерея