Шевченко Тарас Григорович

 (1814-1861)

Шевченко Тарас Григорович народився 9 березня 1814 року в селі Моринці, Київської губернії, нині Черкаська область.   Тарас Шевченко, відомий також як Кобзар, – український поет, драматург, прозаїк, художник, громадський та політичний діяч, фольклорист, етнограф. Він був людиною універсальних талантів і інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу.

Помер Тарас Григорович Шевченко 10 березня 1861 року. Спочатку його було поховано на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі. Згідно із заповітом його домовину, в квітні того ж року, перевезено в Україну й перепоховано на Чернечій горі біля Канева.

Вірші Кобзаря були широко відомі і в Миколаєві, хоча самому Тарасу Григоровичу побувати тут не довелося. Мав намір відвідати Одесу, де у нього було немало друзів, а також Миколаїв і Херсон. Переїжджаючи від села до села, влітку 1859 року поет дістався до села Голосково, що на Миколаївщині, нині  Кривоозерський район, де зупинився в будинку мельника Франца Яшовського. На Миколаївській землі поет пробув три дні і незабаром у супроводі пристава був доставлений до Києва.

З покоління в покоління передається легенда про те, що поет, подорожуючи півднем України, побував у їх мальовничому надбузькому селі. І ось, 9 березня 2004 року, на честь 190-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка, він знову «повернувся» сюди. Народний художник України, член спілки художників Миколаївщини Наталія Дерегуста з дочкою увічнили поета в бронзі. У селі Голосково встановлено бюст Кобзаря.

Є на Миколаївщині населені пункти, вулиці, які носять ім’я Кобзаря.

Вулиця Шевченка

В пам’ять про великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка одну з центральних вулиць Миколаєва перейменовано на вулицю Шевченка.

Вулиця Шевченка – одна з коротких поздовжніх вулиць у Городовій частині старого Миколаєва. Нині вона обмежена сквером імені Тараса Шевченка і вулицею Терасною із заходу, а зі сходу – Громадянською вулицею. Має протяжність близько 2 км.

Пам’ятник та сквер імені Тараса Шевченка

У місті Миколаєві, на початку вулиці Шевченка, біля Варварівського спуску, розбитий чудовий сквер імені Тараса Шевченка. Його на площа 1,6 га.

В центрі скверу в 1958 році було відкрито пам’ятник Кобзареві – триметрова фігура з бетону на кам’яному п’єдесталі. Автор пам’ятника: скульптор І. Диба.

5 жовтня 1985 року пам’ятник був реставрований і відкритий знову. Скульптор А. Ковальчук, архітектор В. Щедров, художник В. Г. Пахомов, робочі Ю. І. Гайда і В. Т. Бережний створили з довговічного матеріалу чудовий образ мислителя і борця. Стоїть Кобзар на високому постаменті, звідки відкривається прекрасний панорамний вид на Південний Буг – такий же могутній і красивий, як і Дніпро, який так любив Тарас.

Місто Баштанка

Погруддя Тарасу Шевченку встановлено у центрі міста Баштанка, на розі вулиць Полтавська та Баштанської республіки (нині Героїв Небесної Сотні). Відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку відбулося на 10-річчя Незалежності України – 23 серпня 2001 року. Автор пам’ятника – заслужений художник України, миколаївський скульптор Юрій Макушин. Матеріал: граніт.

Березнегуватський район, село Висунськ

Погруддя Тарасу Шевченку в селі Висунськ Березнегуватського району – найдавніший пам’ятник на Миколаївщині. Його встановлено 1921 року, до 60-річчя від смерті поета. 1767 року на місці майбутнього Висунська оселились гайдамаки і селяни-втікачі з північних районів України. 1789 року уряд переселив сюди козаків з міста Батурина Новгород-Сіверського намісництва. Хоч поселення наприкінці 1920-х років офіційно називалось Висунськом, жителі села ще й досі іменують себе батуринцями, а село – Батурином. В селі ходить легенда, що пам’ятник встановили за указом Нестора Махно. Була проведена реконструкція пам’ятника, і відновлена первинна історична табличка. Матеріал: бетон, камінь-вапняк.

Смт Веселинове

Погруддя Тарасу Шевченку в смт Веселинове встановлено у сквері ім. Шевченка 1956 року. Робота Одеського художнього комбінату. Матеріал: цемент, залізобетон, камінь-черепашник.

 

Місто Вознесенськ

В місті Вознесенську встановлено два пам’ятника Т. Г. Шевченку. Перший пам’ятник поету встановлено 1931 року на вулиці Київській (Жовтневої революції), у сквері ім. Шевченка, за ініціативи вчителів міста, з нагоди 70-річчя з дня смерті поета. Постамент зроблено за ескізом працівників Вознесенського виконкому районної Ради. Матеріал: бетон, граніт, стилобат.

 Другий пам’ятник Т. Г. Шевченку в місті Вознесенську встановлено 1954 року на вулиці Київській (Жовтневої революції), 174 (автопарк), з ініціативи адміністрації автобусно-таксомоторного парку, з нагоди 140-річчя з дня народження поета.   Робота Одеської скульптурно-виробничої майстерні. Бюст встановлений на високому чотириступінчатому постаменті, дуже масивний, обличчя поета похмуре, погляд вперед. Матеріал: бетон, кахельна плитка, стилобат, цегла.

 

Смт Єланець

   Погруддя Тарасу Шевченку в смт Єланець на вулиці Соборній, 115 (Карла Маркса) встановлено 16 вересня 1959 року, з нагоди 145-річчя з дня народження поета. Це знак любові і поваги єланчан до великого українського поета. Бронзове погруддя відлите Київським виробничим об’єднанням «Художник». Автор – скульптор Б. Карловський.

 

Смт Криве Озеро

Погруддя Тарасу Шевченку в смт Криве Озеро встановлено 18 вересня 2009 року на Майдані Незалежності біля будівлі райдержадміністрації. Цей день став заключним етапом Суспільної акції школярів району «Ми залишаємось українцями доти, доки шануємо Шевченка». Акція була започаткована 2007 року з ініціативи дитячої громадської організації «Мала селищна рада» і підтримана учнівською молоддю району та громадськістю.     Автор проекту – А. М. Борисевич. Матеріал: бетон, камінь-черепашник, гранітна крихта.

Місто Нова Одеса

Пам’ятник Тарасу Шевченку встановлено у місті Нова Одеса 1965 року колгоспом імені Шевченка, з нагоди 150-річчя з дня народження Кобзаря. Автор проекту: П.Ф. Мовчун, Київський художній фонд. Матеріал: бетон, гранітна крихта.

 

   Місто Новий Буг

   24 серпня 1999 року – в День незалежності України – в Центральному парку Нового Бугу, в урочистій обстановці відкрито пам’ятник Великому Кобзарю – Тарасу Григоровичу Шевченку. Його автором став заслужений художник України, миколаївський скульптор Юрій Макушин. Відкриття барельєфа великому синові України було визначною подією в житті міста.  Матеріал: граніт.

 

 Місто Первомайськ

Погруддя Тарасу Шевченку встановлено 9 березня 1989 року, з нагоди 175-річчя з дня народження Кобзаря. Скульптор – П.Остапенко. Матеріал: граніт, погруддя – бронза.

 

Арбузинська ЗОШ ІІ-ІІІ ст. № 2 ім. Т. Г. Шевченка

Арбузинська загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів №2 заснована 1949 року. 1 вересня 1980 року школа перейшла у нове приміщення (вул.Шевченка, 191).

04.11.2014 року, взявши до уваги підсумки проведеного громадського обговорення щодо присвоєння Арбузинській ЗОШ № 2 ІІ – ІІІ ст. імені Т. Г. Шевченка, з нагоди відзначення 2014 року 200-ої річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, районна рада вирішила присвоїти Арбузинській ЗОШ  ІІ – ІІІ ступенів № 2 ім’я Тараса Григоровича Шевченка.

 

Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №57 імені Т.Г.Шевченка 

Ім’я видатного українського поета Тараса Шевченка носить Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №57. Відповідне рішення ухвалили депутати Миколаївської міської ради на сесії від 24 липня 2014 року. Ім’я поета школі присвоїли у зв’язку зі святкуванням 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

 

Снігурівська районна гімназія імені Т.Г.Шевченка

Снігурівська районна гімназія є експериментальним учбовим закладом всеукраїнського рівня. Учнівсько-педагогічний колектив Снігурівської гімназії брав участь у конкурсі до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, в якому заклад зайняв одне з призових місць. Снігурівська районна гімназія носить ім’я Тараса Шевченка – таке рішення ухвалене на ХХХ сесії Снігурівської районної ради від 22 жовтня 2014 року.

Баштанський районний Будинок культури імені Т. Г. Шевченка

Баштанський районний Будинок культури (вул. Баштанської республіки, 40, нині вулиця Героїв Небесної Сотні) є культурно-дозвіллєвим закладом. Фундамент Баштанського районного Будинку культури був закладений далекого 1934 року. 2003 року було здійснено реконструкцію та капітальний ремонт приміщення. Завдячуючи активній підтримці районної влади та зусиллям високопрофесійних, талановитих, творчих, закоханих у свою справу працівників, районний Будинок культури став справжнім методичним центром культурноосвітньої роботи в районі. Тут успішно працюють 17 творчих формувань, в яких задіяно близько 300 учасників художньої самодіяльності. Шість колективів носять почесне звання «народний», а один «зразково-показовий». Різножанрові колективи художньої самодіяльності –активні учасники та переможці обласних, Всеукраїнських та міжнародних фестивалів, оглядів, конкурсів. Щорічно в Будинку культури проводиться в середньому біля 300 культурно-масових заходів різної тематики та направленості.

Вознесенська центральна районна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка

Вознесенська центральна районна бібліотека (вул. Шевченка, 8) належить до найстаріших бібліотек міста. У травні 1899 року під час святкування 100-річного ювілею О. С. Пушкіна, міське громадянське управління прийняло рішення про відкриття при міській управі народної бібліотеки з кабінетом для читання та присвоєння їй імені великого російського поета.

Перша бібліотека на Вознесенщині розташувалася в найманому приміщенні, пізніше в школі Свято-Вознесенського собору. Існувала за рахунок внесків читачів, а також приватних пожертвувань. Згодом бібліотека перемістилася із маленького приміщення в більш пристосований будинок у центрі міста. Тут вже був абонемент з великим книжковим фондом. Нинішнє приміщення бібліотека отримала 1967 року, і з того часу їй присвоєно ім’я  Т. Г. Шевченка.

Обласний конкурс читців Шевченківської поезії «Заповіт»

Вже став традиційним Обласний конкурс читців Шевченківської поезії «Заповіт», який проходить у Миколаєві.  Організатори конкурсу: партія «Народний рух України» і фонд «Дітям України» за підтримки Миколаївської ОДА, міськвиконкому, обласного управління освіти та науки облдержадміністрації.

Мета конкурсу: популяризація на теренах Миколаївщини творчої спадщини Генія і Пророка Т.Г.Шевченка, відродження української духовності , культури, патріотизму і любові до своєї країни.

Шевченківські читання

Миколаївщина долучилася до святкування 200-річчя великого поета. 15 січня 2014 року у Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Гмирьова за ініціативою Миколаївської обласної державної адміністрації урочисто відкрилися Шевченківські читання. У заході взяли участь представники влади, науковці, шевченкознавці, співробітники закладів культури та освіти. Були презентовані виставки «Вічна книга Великого Українця», на якій експонувалися раритетні видання «Кобзаря» кінця ХІХ – поч. ХХ ст. з фонду обласної бібліотеки та особистого зібрання миколаївського шевченкознавця І.Б.Марцінковського та виставка ілюстрацій «Поезія Т.Г.Шевченка у творах українських художників – графіків: з фонду Миколаївського обласного художнього музею ім. В.В. Верещагіна».

У рамках Шевченківських читань відбулися зустрічі з нашими земляками – лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка: поетом, головою Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України Д. Д. Кремінем, художником, заслуженим діячем мистецтв України М. І. Озерним, заслуженим художником України В. М. Семерньовим.

Література

  • История городов и сёл Украинской ССР : Николаевская область. – К.: Изд-во ин-та истории АН УССР,1981. – 710 с.

  • Крючков, Ю. С. Родная улица моя…: [улица Таврическая, ныне улица Шевченко] / Ю.С. Крючков // Вечерний Николаев. – 2000. –  22 февр. – С. 4 : ил. – (Из истории города)
  • Крючков, Ю. С. Таврическая улица / Ю.С. Крючков // Крючков, Ю.С. Град Святого Николая / Ю. С. Крючков. – Николаев, 2003. – С.  92 –  94: ил.
  • Крючков, Ю. С. [Таврическая улица] / Ю. С. Крючков // Крючков, Ю. С. История улиц Николаева: топонимический путеводитель по городу и окрестностям / Ю. С. Крючков. – Николаев: Возможности Киммерии, 1997. – С. 65, 151 – 152 : ил.
  • Павлик, И. С. Шевченко : [улица] / И. С. Павлик, В. Р. Лифанов, Л. Д. Мычаковская // Павлик, И. С. Николаев: улицы рассказывают: путеводитель / И. С. Павлик, В. Р. Лифанов, Л.Д.Мычаковская. – Одесса, 1988. – С. 149 – 151.
  • Умеренков, А. Памятник Т. Г. Шевченко : / А. Умеренков  // Умеренков, А. Корабелы живут над Бугом: очерк: изд 2-е, доп. и перераб. / А. Умеренков.  – Одесса: Маяк, 1983. – С. 97 – 98.
  • Іволгін, Т. Безсмертна зоря Кобзаря : [відкриття пам’ятника Т.Г.Шевченку після реставрації] // Ленінське плем’я. – 1985. – 6 жовт.
  • Гимназия Тараса Шевченко : [Снигиревская районная гимназия будет носить имя Тараса Шевченко] // Відкритий урок. – 2014. – N 37/38. – С. 1.
  • Грозив, В. В городе Николаеве год Кобзаря открылся Шевченковскими чтениями и двумя выставками / В. Грозив // Николаевские новости. – 2014. – N 11(22 янв.). – С. 3.
  • Марцінковський, І. Постать і творчість Т. Шевченка у зв’язках із Миколаївщиною / І. Марцінковський // Южная правда. – 2014. – N 22(25 февр.). – С. 3.
  • Мирошниченко, Е. Бывал ли Тарас Шевченко в Причерноморье? / Е. Мирошниченко // Южная правда. – 2013. – N 140(14 дек.). – С. 3.
  • Николаевской школе присвоили имя Тараса Шевченка : [Николаевской общеобразовательной школе №57] // Відкритий урок. – 2014. – N 24/25. – С. 4.
  • Олейников, Ю. Слово Великого Кобзаря сегодня : [конкурс чтецов поэзии Тараса Шевченко] / Ю. Олейников // Южная правда. – 2015. – N 29(14 марта). – С. 3.
  • Павлова, Л. Великому Кобзарю : [відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку після реставрації] // Южная правда. – 1985. – 10 окт.
  • Серебрякова, Т. Свято Кобзаря / Т. Серебрякова // Рідне Прибужжя. – 2014. – N 5(30 січ.). – С. 8. – (До 200-річчя великого поета)
  • Шевченковский год начался : 15 января в Николаевской областной универсальной научной библиотеке им. А. Гмырева состоялось торжественное открытие «Шевченковских чтений» // Вечерний Николаев. – 2014. – N 6(18 янв.). – С. 1 : фот.

 

Web-ресурси

  • Арбузинській ЗОШ №2 ІІ-ІІІ ступенів присвоєно ім’я Т.Г.Шевченка [Електронний ресурс] // Арбузинська районна державна адміністрація. Арбузинська районна  рада : [веб-сайт]. – Режим доступу : http://arbuzinka.mk.gov.ua/ua/news/?id=13607, вільний. – Дата останнього доступу : 14.06.2016. – Загол. з екрана.м

  • Історія ЦРБ / ЦБС [Електронний ресурс] // Вознесенська центральна районна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка : [веб-сайт]. – Режим доступу : http://vozcrb.host56.com/, вільний. – Дата останнього доступу : 14.06.2016. – Загол. з екрана.
  • Історія школи [Електронний ресурс] // Арбузинська ЗОШ № 2 ім. Т. Г. Шевченка : [веб-сайт]. – Режим доступу : http://arbzoch2.at.ua/index/istorija_shkoli/0-20, вільний. – Дата останнього доступу : 14.06.2016. – Загол. з екрана.
  • Районний Будинок культури [Електронний ресурс] // Баштанська райдержадміністрація. Баштанська районна  рада : [веб-сайт]. – Режим доступу : http://bashtanka.mk.gov.ua/ua/humanitarian/culture/1318482308/, вільний. – Дата останнього доступу : 14.06.2016. – Загол. з екрана.
  • Погляд крізь час [Електронний ресурс] // Портал Шевченка : [веб-сайт]. – Режим доступу : http://kobzar.ua/site/intro, вільний. – Дата останнього доступу : 14.06.2016. – Загол. з екрана.